Home Justitie Uniunea Naţională a Judecătorilor, atac dur la Iohannis după declarațiile din Parlament:...

Uniunea Naţională a Judecătorilor, atac dur la Iohannis după declarațiile din Parlament: SUBMINEAZĂ STATUL DE DREPT

0

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a luat act cu profunda ingrijorare de declaratiile Presedintelui Romaniei facute in fata Parlamentului in data de 21 februarie, potrivit carora, in „virtutea atributiilor ce [ii] revin”, se va implica activ in alegerile pentru CSM. Acesta a adaugat ca, „in ceea ce ma priveste, ca Presedinte, nu voi fi un simplu spectator in acest proces si nu ma voi limita la un rol formal” la aceste alegeri pentru viitorul CSM, se arată într-un comunicat dat publicității marți.

O eventuala imixtiunea a Presedintelui, care alaturi de Premier e parte a puterii Executive, in chestiuni ce tin de functionarea puterii Judecatoresti, cum ar fi alegerile pentru CSM, ar incalca principiul separatiei puterilor in stat si ar submina statul de drept si democratia constitutionala. Gravitatea afirmatiilor Presedintelui referitoare la implicarea in chestiuni ce tin de puterea Judecatoreasca este cu atat mai mare cu cat sunt facute in fata Parlamentului, puterea Legislativa din stat, iar astfel de afirmatii sunt repetitive in activitatea institutiei Presedintelui, mai afirmă UNJR.

Presedintele a vorbit in Parlament despre CSM ca fiind numai un „for de conducere si organ disciplinar” pentru magistrati, asumandu-si pentru sine atributul de „garant al independentei justitiei”, care de fapt este rolul principal al Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit art. 133 din Constitutie. Presedintele trebuie sa respecte independenta justitiei, fara a interveni in atributiile Consiliului Superior al Magistraturii de garantare a independentei justitiei. Consideram important de subliniat faptul ca Presedintele Romaniei nu are nicio atributie constitutionala in procesul electiv privind membrii Consiliului Superior al Magistraturii. Principiul constitutional al separatiei puterilor in stat impune reprezentantilor celorlalte puteri din stat abtinerea de la orice actiuni de natura sa influenteze aspecte ce tin in exclusivitate de puterea Judecatoreasca, precum alegerea reprezentantilor instantelor si parchetelor in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.Reamintim Presedintelui, ca si celorlalti actori politici, ca datoria lor este aceea de a respecta independenta justitiei. Acest lucru impune inclusiv abtineri de la declaratii de acest tip, de natura a crea publicului larg impresia ca procesul electiv vizand membrii Consiliului Superior al Magistraturii ar putea fi influentat sau chiar decis de reprezentantii puterii Executive, in pofida faptului ca decizia apartine in exclusivitate judecatorilor si procurorilor, mai afirmă judecătorii.

Ad

Exit mobile version