spot_img
1.8 C
București
vineri, decembrie 8, 2023
Acasă#IerusalimIsraelUNII ȘTIU SĂ NEGOCIEZE/ Hondurasul obține investiții americane și israeliene în schimbul...

UNII ȘTIU SĂ NEGOCIEZE/ Hondurasul obține investiții americane și israeliene în schimbul transferului ambasadei în Ierusalim

-

Hondurasul a discutat marţi cu Israelul şi cu SUA despre transferarea ambasadei sale de la Tel Aviv la Ierusalim, transmite miercuri AFP, citând surse oficiale conform Agerpres.

Preşedintele Hondurasului, Juan Orlando Hernandez, premierul israelian Benjamŕ­n Nethanyahu şi secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, au decis ‘să meargă înainte (…) în procesul de decizie pentru deschiderea de ambasade la Tegucigalpa şi Ierusalim’, arată un comunicat al Departamentului de Stat de la Washington.

Întâlnirea celor trei oficiali a avut loc la Brasilia, în marja ceremoniei de învestire a preşedintelui brazilian, Jair Bolsonaro.

Cele trei state prevăd, de asemenea, reuniuni în capitalele lor, convenind totodată ‘să întărească relaţiile politice şi să-şi coordoneze cooperarea pentru dezvoltarea Hondurasului’, mai indică diplomaţia americană.

Sursa nu a indicat însă valoarea investițiilor pe care Israelul și SUA le vor face în Honduras.

În prezent, Honduras are deschisă o ambasadă la Tel Aviv, în timp ce Israelul i-a încredinţat ambasadorului său în Guatemala relaţiile cu Tegucigalpa, unde deţine un consulat.

Infracţionalitatea şi sărăcia din Honduras alimentează o emigraţie spre SUA pe care preşedintele american Donald Trump vrea să o stopeze.

La rândul său, preşedintele Hernandez a subliniat, într-un comunicat, că ‘Statele Unite, Israel şi Honduras au devenit aliaţi strategici angajaţi pentru dezvoltare şi securitate’, şi îşi consolidează alianţa ‘după un proces îndelungat de discuţii, unele publice şi altele secrete’.

Hernandez le-a declarat jurnaliştilor la Brasilia că s-a pus de acord cu Netanyahu în privinţa unor proiecte de cooperare în domenii precum agricultura, irigaţiile, inovaţia în educaţie şi deschiderea pieţei cafelei, un produs-cheie în economia ţării.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img