Datorită măsurilor de reducere a cheltuielilor cu utilităţile, familiile maghiare continuă să plătească cele mai mici preţuri la energie din Europa, a declarat însărcinatul guvernamental Szilárd Németh, luni, la o conferinţă de presă care a avut loc la Budapesta.
Guvernul Ungariei menţine măsurile de reducere a cheltuielilor cu utilităţile chiar şi în vremuri de război şi a reuşit să protejeze familiile maghiare faţă de politicile pro-război ale celor de la Bruxelles şi a sancţiunilor lor eşuate. Aşadar, preţul energiei din Ungaria, preţul curentului şi gazului pentru consumatorii casnici este, încă, cel mai mic din toată Europa, a declarat politicianul responsabil cu măsurile de reducere a cheltuielilor cu utilităţile.
În timp ce la Berlin, în luna iulie a acestui an, gospodăriile plăteau în medie 39,29 de eurocenţi pe kilowatt oră pentru curent, la Budapesta preţul a fost de 9,45 eurocenţi. Cei din Stockholm plătesc cel mai mare preţ pentru gaze, în medie 32,53 de eurocenţi pe kilowatt oră, în timp ce la Budapesta, media este de 9,45 de eurocenţi, a adăugat Németh.
Politicianul Fidesz a amintit că în urmă cu doi ani, la 1 august 2022, guvernul maghiar a fost nevoit să introducă noi măsuri, pentru că atunci, preţurile la energie au crescut deja vertiginos în urma politicii de sancţiuni eşuate a celor de la Bruxelles. Atunci s-a hotărât ca măsurile de reducere a cheltuielilor cu utilităţile să fie menţinute până la nivelul unui consum mediu, totodată s-a decis şi că preţul serviciilor de termoficare nu se poate modifica. A fost creat, de asemenea, un fond de protecţie pentru utilităţi şi au fost determinate preţurile aplicabile, preţul pieţei pentru gospodării fiind aplicabil în cazul depăşirii unui consum mediu per gospodărie. Preţurile din urmă nici măcar nu se apropiau de cele reale de pe piaţă la acea vreme, care erau aproape duble pentru gaze şi de peste trei ori mai mari pentru electricitate.
Datorită acestui fapt, gospodăriile maghiare au reuşit să economisească, în medie, 181 000 de forinţi pe lună la facturile de electricitate şi gaze, „în cele mai dificile vremuri”, a subliniat Szilárd Németh.
Cea mai recentă analiză a Agenţiei Naţionale de Reglementare a Energiei şi Utilităţilor din Ungaria a arătat, totodată, că în Europa, doar în Luxemburg se plăteşte pentru gaz şi electricitate o cotă mai mică din veniturile unei familii cu doi salariaţi, decât la Budapesta, a mai adăugat oficialul maghiar.