spot_img
6.8 C
București
vineri, noiembrie 15, 2024
AcasăActualitateUngurii au amplasat o cruce in Cimitirul din Valea Uzului in memoria...

Ungurii au amplasat o cruce in Cimitirul din Valea Uzului in memoria militarilor maghiari și secui. Președintele CJ Harghita: „Crucile de lemn amplasate ilegal de organizaţia Calea Neamului vor fi îndepărtate din cimitir”

-

- Reclama -

Militarii maghiari şi secui căzuţi în Valea Uzului în timpul Primului şi celui de-Al Doilea Război Mondial au fost comemoraţi, luni, în Cimitirul Militar Internaţional din localitatea Valea Uzului, judeţul Harghita.Comemorarea anuală a fost precedată de amplasarea unei cruci comemorative, donată de György János Nagy din Hódmezővásárhely, în zona Csuklyánka, în memoria Regimentului 10 de Infanterie din Miskolc, transmite agenția maghiară de știri MTI.

- Reclama -

CE MAI SUSȚINE MTI:

- Advertisement -

Sándor Birtalan, primarul comunei Sânmartin, de care aparţine şi satul depopulat Valea Uzului, a amintit că, începând din anul 1994, localnicii îşi cinstesc eroii, în data de 26 august, ziua în care, în 1944, trupele sovietice au pătruns în zonă. Acesta a menţionat că există persoane care de aproximativ 60 de ani vin să-şi comemoreze camarazii, precum Mihály Bartha, în vârstă de 100 de ani, care a luptat în bătălia de la Valea Uzului.

În discursul său, Birtalan a subliniat că localnicii se adună pentru a se ruga şi a le mulţumi celor care şi-au dat viaţa pentru ei, pentru patrie şi pentru familiile lor. De asemenea, acum, când putem constata din nou groaza războiului, trebuie să ne rugăm să nu mai fie războaie, să nu mai trebuiască să deschidem noi cimitire şi să nu mai existe dispute în jurul acestora – a adăugat primarul.

- Advertisement -

Senatorul Barna Tánczos a numit cimitirul un „loc sacru” unde s-a „scris istorie” şi s-a asumat lupta împotriva unei forţe mult mai puternice. El a invocat figuri precum regii şi sfinţii Ungariei – Sfântul Ştefan, Sfântul Emeric şi Sfântul Ladislau – ca exemple de urmat, subliniind că aceştia au făcut istorie nu doar în lupte victorioase, ci şi în vremuri de pace.

Tánczos a afirmat că şi cei care participă la comemorare scriu istorie, la fel ca şi comunitatea din Sânmartin care îngrijeşte cimitirul. „Se poate scrie istorie prin campanii, bătălii şi războaie câştigate, dar la fel de important este să scriem istorie şi în timp de pace, când trebuie să demonstrăm puterea comunităţii noastre” – a declarat senatorul.

Deputatul Gábor Hajdu, din judeţul Harghita, a amintit că, în perioada august-septembrie 1944, nu doar Valea Uzului, ci şi văile dinspre Ghimeş şi Caşin au devenit cimitire militare. Acesta a afirmat că oriunde te-ai opri în aceste locuri, poţi rosti o rugăciune pentru militarii care au căzut aici.

Csaba Borboly, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a amintit de provocările din cimitir din anii precedenţi şi a subliniat că localnicii au rezistat ca un „brad” în faţa acestora, la fel cum au făcut-o şi în trecut, în timpul luptelor. Crucile de lemn amplasate ilegal de organizaţia Calea Neamului vor fi, de asemenea, îndepărtate din cimitir, a mai anunţat politicianul.

Comemorarea a inclus un serviciu religios ecumenic, împărtăşanie şi s-a încheiat cu depuneri de coroane.

În Valea Uzului au avut loc lupte grele atât în Primul, cât şi în cel de-Al Doilea Război Mondial. La sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial, trupele sovietice au ajuns, la trei zile după ce România a trecut de partea Aliaţilor, la graniţa Ungariei de atunci, în Valea Uzului, unde secuii păzeau frontiera. Deşi slab înarmaţi, cei 310 grăniceri secui au reuşit doar pentru câteva ore să reţină unităţile Armatei Roşii, dotată cu vehicule blindate. Dintre grănicerii secui doar 70-80 au supravieţuit bătăliei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img