Home Analize Ungaria va plafona prețul energiei electrice în industria prelucrătoare, în sectorul serviciilor...

Ungaria va plafona prețul energiei electrice în industria prelucrătoare, în sectorul serviciilor de cazare, depozitare şi transport

0

Guvernul ungar a adoptat un plan de acţiune pentru protejarea economiei: în anumite sectoare va exista o plafonare a preţului energiei electrice, a declarat, luni, la o conferinţă de presă, Gergely Gulyás, şeful Cancelariei Prim-ministrului Ungariei, la Budapesta.

Ministrul a precizat că, de la 1 iulie, plafonul de preţ va fi stabilit la 200 de euro/megawatt-oră net şi se va aplica în industria prelucrătoare, în sectorul serviciilor de cazare, depozitare şi transport.

Politicianul a explicat că acestea sunt sectoarele care au cel mai mare impact asupra performanţei economiei şi asupra inflaţiei, întrucât sunt activităţi productive sau legate de producţie.

Acesta a adăugat că, în schimb, guvernul se aşteaptă ca aceste firme să îşi mărească capacitatea de producţie şi să nu crească preţurile până la finele anului, lucru care va fi monitorizat de Camera de Comerţ şi Industrie din Ungaria.

Gergely Gulyás a precizat că măsura va afecta peste 5 000 de întreprinderi şi va avea un cost bugetar de 40 de miliarde de forinţi (106,99 milioane euro).

Potrivit ministrului, războiul a dus la creşterea masivă a preţurilor la energie, ceea ce a slăbit economia şi a pus o povară grea asupra întreprinderilor. Guvernul trebuie să se folosească de toate mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru a impulsiona economia, pentru păstrarea locurilor de muncă şi creşterea economică, ceea ce va garanta în parte şi resursele bugetare pentru anul viitor, a explicat acesta.

Gergely Gulyás a mai adăugat că planul de acţiune pentru protejarea economiei, adoptat de Guvernul ungar, va oferi un ajutor semnificativ întreprinderilor.

Acesta a afirmat că s-au consultat cu Camera de Comerţ şi Industrie şi că Guvernul a considerat că una dintre cele mai mari probleme pentru întreprinderi este preţul energiei, mai ales cel al energiei electrice.

Ministrul a amintit că, anul trecut, când preţurile s-au majorat, 81% dintre întreprinderi au semnat contracte cu preţ fix din cauză că le era frică de creşterea vertiginoasă a preţurilor la energia electrică.

Astăzi, o treime dintre aceste companii plătesc peste 320 de euro/megawatt-oră pentru electricitate, iar media este de peste 250 de euro/megawatt-oră, a explicat şeful Cancelariei Prim-ministrului Ungariei.

Ad

Exit mobile version