spot_img
13.7 C
București
duminică, mai 26, 2024
AcasăAnalizeUngaria susține că a scăzut masiv inflația: Au fost înregistrate următoarele scăderi...

Ungaria susține că a scăzut masiv inflația: Au fost înregistrate următoarele scăderi ale preţurilor: ouă – 20,3%, făină – 19,7%, paste – 12,5%, brânză – 9,6%, lapte – 9,3%, pâine – 9,0%, carne de pasăre – 6,5%. Energia de uz casnic s-a ieftinit cu 4,5% – gazul, cu 9,2%, iar curentul, cu 2,9%

-

Potrivit celor mai recente date ale Institutului Central de Statistică al Ungariei (KSH), în aprilie 2024, în conformitate cu tendinţele lunilor precedente, rata inflaţiei din Ungaria a rămas la un nivel scăzut, însumând doar 3,7%. Variaţia lunară a inflaţiei s-a stabilizat şi ea la un nivel scăzut; comparativ cu luna precedentă, în aprilie rata inflaţiei a fost de 0,7%, ceea ce reprezinte o scădere de 0,1% faţă de variaţia lunară înregistrată în martie, a subliniat ministrul ungar al economiei naţionale, Márton Nagy, comentând cele mai recente date.

Potrivit comunicatului ministerului, la analizarea datelor din aprilie trebuie remarcat faptul că în comparaţie cu aceeaşi lună a anului precedent, în cadrul grupei de produse alimentare au fost înregistrate următoarele scăderi ale preţurilor: ouă – 20,3%, făină – 19,7%, paste – 12,5%, brânză – 9,6%, lapte – 9,3%, pâine – 9,0%, carne de pasăre – 6,5%.

- Advertisement -

Energia de uz casnic s-a ieftinit cu 4,5% – gazul, cu 9,2%, iar curentul, cu 2,9%. Pentru bunurile de folosinţă îndelungată s-a plătit cu 1,7% mai puţin, în medie.

Ministrul a subliniat că scăderea semnificativă a preţurilor alimentelor de bază şi energiei de uz casnic reprezintă un ajutor major pentru familiile maghiare, totodată contribuie şi la desfiinţarea motivelor de precauţie şi la redresarea consumului.

- Advertisement -

După suprimarea cu succes a inflaţiei, în 2024 Guvernul Ungariei va reporni creşterea economică, iar în 2025 va accentua creşterea economică, aşadar economia maghiară ar putea creşte cu 2,5% în acest an, iar anul viitor cu 4,1%.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img