Aproximativ 70% din industria Ungariei aparţine sectorului de înaltă tehnologie, această proporţie fiind aproape la nivelul Germaniei şi Danemarcei, a declarat, vineri, László Palkovics, ministrul ungar al inovării şi al tehnologiei, la Zalaegerszeg.
Ministrul a vorbit cu ocazia prezentării publicaţiei cuprinzând cele mai importante 100 de întreprinderi din judeţul Zala în anul 2020. El a afirmat că Ungaria a fost printre ţările europene care au ieşit primele din criza provocată de coronavirus. Anul trecut, Ungaria a avut cea mai mare creştere a veniturilor din muncă în UE, rata investiţiilor a crescut mai mult de două ori, iar creşterea economiei va atinge probabil 7%, a explicat ministrul.
El a menţionat că industria automobilă mondială şi, inclusiv, cea ungară trece printr-o perioadă dificilă din cauza lipsei unor piese, dar economia ungară – care stă pe mai multe picioare – a resimţit mai puţin acest lucru. Rata şomajului a fost de 3,6% în noiembrie anul trecut, apropiindu-se de recordul de 3,1%, în timp ce ocuparea forţei de muncă a crescut, de asemenea, până la aproape 73%.
Cu toate acestea, piaţa muncii trece printr-un proces de transformare, forţa de muncă părăseşte sectoarele afectate de virus, deplasându-se spre domeniile ştiinţifice şi IT, sau spre construcţii, a spus el.
László Palkovics a evocat, de asemenea, faptul că industria alimentară şi industria automobilă – unde producţia de autobuze şi de vehicule feroviare este în plină expansiune -vor deveni în următorii 5-10 ani sectoare deosebit de importante în Ungaria, totodată se alocă sume importante, de exemplu, pentru dezvoltarea industriei energetice. El a identificat printre tehnologiile cheie ale viitorului inteligenţa artificială şi industria hidrogenului, cea din urmă fiind o noutate în domeniul carburanţilor sau a stocării energiei.
Ministrul a subliniat că Ungaria are în prezent cea mai mare capacitate de producţie de acumulatoare din Europa, care atrage noi investiţii în industria automobilă.
Palkovics a reamintit că bugetul alocat inovării a crescut în Ungaria la peste 150 de miliarde forinţi (422,8 de milioane de euro) până în 2020, adică s-a dublat, fiind prevăzut ca procentajul actual de 1,6% din PIB să crească la 3% până în 2030. El a dat ca exemplu faptul că, în 2016, în Ungaria lucrau 38 000 de cercetători, numărul lor crescând până în 2021 la aproape 60 000, în timp ce, pe lângă firmele străine, tot mai multe companii ungare angajează ingineri de cercetare.