spot_img
3.3 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizeUngaria și Polonia au votat împotriva reducerii cu 15% a utilizării gazelor:...

Ungaria și Polonia au votat împotriva reducerii cu 15% a utilizării gazelor: Bruxelles-ul, pe furiş, diminuează din nou competenţele statelor membre, deoarece utilizarea energiei, alcătuirea mixului energetic naţional şi definirea structurii economiei sunt competenţe naţionale explicite

-

Ungaria şi Polonia au votat împotriva noii şi periculoasei propuneri a Comisiei Europene de prelungire a hotărârii anterioare, care va impune din nou o reducere cu 15% a utilizării gazelor naturale, a anunţat, marţi, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, la Bruxelles.

- Reclama -

Potrivit comunicatului remis de MAE ungar, ministrul a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută în pauza Consiliului European în domeniul energiei, că în loc să atragă fonduri suplimentare sau să dezvolte infrastructura, Comisia Europeană a venit cu o propunere care ar impune din nou o reducere a consumului de gaze naturale.

- Advertisement -

Anul trecut, o astfel de hotărâre a fost adoptată în pofida protestelor din partea Ungariei şi Poloniei, însă aceasta este şi mai periculoasă. Cea precedentă se referea la perioada de iarnă când, pe lângă consumul industrial, creşte şi consumul rezidenţial din cauza încălzirii, ceea ce face reducerea mai uşoară decât vara, când consumul total este mai redus.

“Dacă în industrie utilizarea gazelor naturale trebuie să fie redusă în mod artificial, înseamnă că există riscul unei încetiniri a economiei”, a subliniat şeful diplomaţiei ungare, care a avertizat asupra problemelor de securitate în ce priveşte aprovizionarea.

- Advertisement -

“În plus, Bruxelles-ul, pe furiş, diminuează din nou competenţele statelor membre, deoarece utilizarea energiei, alcătuirea mixului energetic naţional şi definirea structurii economiei sunt competenţe naţionale explicite, iar prin solicitarea de reducere a utilizării gazelor naturale se încalcă practic acest drept suveran al statelor membre”, a subliniat politicianul de la Budapesta.

Acesta a subliniat că, după prima decizie, Polonia a făcut apel la Curtea Europeană de Justiţie, argumentând că ar fi fost nevoie de un vot unanim pentru adoptare, iar Ungaria s-a alăturat cauzei.

“Am votat din nou împotrivă la această propunere care, din păcate, a fost susţinută de toată lumea, cu excepţia noastră şi a polonezilor”, a subliniat Péter Szijjártó.

Ministrul a mai adăugat că această hotărâre recentă ar putea duce la o nouă reducere a ofertei în Europa, deoarece există un principiu economic de bază potrivit căruia, dacă cantitatea unui bun scade pe o anumită piaţă, preţul acestuia va creşte.

Continentul a avut o iarnă deosebit de blândă, a subliniat Péter Szijjártó, şi toată lumea este fericită că am supravieţuit ultimelor luni în ceea ce priveşte securitatea aprovizionării, dar mulţi specialişti avertizează că nu există motive de optimism, deoarece există un risc real de penurie de gaze naturale pentru iarna care vine.

În plus, faptul că, din cauza sancţiunilor şi a altor “măsuri eronate” preţul gazelor naturale în Europa este acum de şapte ori mai mare decât în SUA, iar preţul energiei electrice de trei ori mai mare decât în China, reprezintă un handicap serios în ce priveşte competitivitatea”, a mai precizat şeful diplomaţiei ungare.

“În această situaţie, singura soluţie raţională şi eficientă este creşterea aprovizionării cu gaze naturale a Europei”, a conchis acesta.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img