Home Analize Ungaria se plânge: Cuantumul cheltuielilor pentru protecţia frontierei este de 2 ori...

Ungaria se plânge: Cuantumul cheltuielilor pentru protecţia frontierei este de 2 ori mai mare decât ceea ce cheltuieşte statul într-un an cu reducerile de impozite dedicate familiilor. Această sumă ar acoperi timp de aproape 2 luni cheltuielile cu pensiile

0

In locul statelor membre, Ungaria este cea care plăteşte preţul pentru ca în Uniunea Europeană să nu fie nevoie de protecţie a frontierelor, a declarat ministrul ungar al finanţelor, Mihály Varga, într-un interviu acordat pentru publicaţia online Index, publicat luni.

„În calitate de ministru responsabil de buget, m-am adresat anterior comisarului UE Johannes Hahn, cerând ca Uniunea Europeană să îşi asume o parte mai mare din povara crescută. La sfârşitul anului trecut i-am trimis acestuia o scrisoare, la care atunci a reacţionat pozitiv. Am convenit că ne vom întâlni în prima jumătate a anului, însă acum observăm că bate continuu în retragere”, a declarat Mihály Varga, pentru Index.

Ministrul maghiar a subliniat că în calitatea sa de comisar aflat la sfârşit de mandat, Johannes Hahn a sugerat că ar prefera să discute despre priorităţile preşedinţiei ungare a UE.

Însă ca răspuns la această sugestie, ministerul finanţelor i-a indicat că preşedinţia UE ar putea sta la baza negocierilor, dar că printre subiectele importante pentru Ungaria, pe lângă competitivitate şi problemele demografice se regăseşte şi stoparea migraţiei ilegale, mai scrie Index, adăugându-se că în cele din urmă, comisarul UE a anunţat că anulează întâlnirea.

„Am creat o situaţie clară, cu care comisarul nu a mai dorit să se confrunte, a întors în ultimul moment spatele rezolvării unei probleme care pentru Ungaria este una serioasă”, a spus ministrul finanţelor.

Potrivit articolului, în Ungaria cuantumul cheltuielilor pentru protecţia frontierei este de două ori mai mare decât ceea ce cheltuieşte statul într-un an cu reducerile de impozite dedicate familiilor (370 de miliarde de forinţi); un alt exemplu ar fi că această sumă ar acoperi timp de aproape două luni cheltuielile cu pensiile, deşi în urma aderării la Spaţiul Schengen, protejarea de către Ungaria a frontierelor externe este, pur şi simplu, o obligaţie – conform tratatelor UE.

În schimb, la mijlocul lunii iunie, Curtea Europeană de Justiţie a obligat Ungaria să plătească o amendă de 200 de milioane de euro pentru încălcarea legislaţiei în materie de aziluri.

Mihály Varga a rezumat situaţia astfel, pentru Index: în locul statelor membre, Ungaria este cea care plăteşte preţul pentru ca în Uniunea Europeană să nu fie nevoie de protecţie a frontierelor, iar acest lucru încalcă principiul solidarităţii şi repartizării echitabile a responsabilităţilor între statele membre.

Ad

Exit mobile version