Home Analize Ungaria se împrumută și gratis de pe piețele financiare, iar investițiile cresc

Ungaria se împrumută și gratis de pe piețele financiare, iar investițiile cresc

0

Cu critici din partea Comisiei Europene şi a principalilor lideri occidentali şi cu o supraveghere sporită din partea BCE, din punct de vedere politic Ungaria a ajuns oaia neagră a Uniunii Europene. Însă această economie est-europeană se împrumută aproape gratuit, uneori chiar gratuit, de pe pieţele financiare, iar investiţiile cresc. De unde această dragoste din partea investitorilor?, se întreabă Ziarul Financiar.

Ungaria stabileşte re­corduri după recor­duri pe piaţa obli­gaţiunilor guver­na­mentale. Prima dată a fost în martie, când yieldul obliga­ţiunilor guver­na­mentale maghiare cu scadenţa la 3 luni s-au dus sub zero. A fost ceva temporar. Însă în ultimele săptămâni a devenit ceva normal ca guvernul să vândă  instrumente de datorie cu randamente zero sau mai mici, scrie Portfolio.hu.

De pe această piaţă, Ungaria reuşeşte să se împrumute mai ieftin chiar decât Polonia, o economie mai mare şi cu ratinguri mai bune. La licitaţia de joi, Agenţia Guvernamentală pentru Administrarea Datoriei (AKK) a scos la vânzare mai multe obligaţiuni decât intenţiona iniţial. Titlurile cu scadenţa la 3 luni lansate atunci au un randament de 0,05%. Yieldul obligaţiunilor cu scadenţa la 12 luni are un randament de 0,07%, potrivit datelor AKK.

Agenţiile de rating sunt convinse că Ungaria a devenit o investiţie sigură. Anul trecut, după mulţi ani de aşteptare, economia a fost readusă în categoria celor recomandate pentru investiţii de toate cele trei mari agenţii de rating. În noua ligă, chiar şi randamentele de puţin peste zero pot fi atractive. Săptămâna trecută agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s a îmbunătăţit, spre surprinderea multora, perspectiva calificativului Ungariei la „pozitivă“. Analiştii spun că  şi Moody’s ar putea face acelaşi lucru pe 20 octom­brie. Însă orice creştere a ratingului pro­priu-zis este puţin probabilă înainte de alegerile parla­men­tare din aprilie 2018. Îmbunătăţirea calificativului de către Standard & Poor’s a dat guvernului prilejul să-şi laude politicile economice. Aceste politici sprijină stabilitatea financiară şi creşterea economică, s-a grăbit să explice ministrul economiei naţionale Mihaly Varga. El a asigurat că Moody’s şi Fitch îşi vor îmbunătăţi şi ele cali­ficativele pentru ratingurile Un­ga­riei în curând, deşi acest lucru este neo­biş­nuit înainte de alegeri naţionale. Var­ga a lăudat obligaţiunile guvernului său ca având yielduri la fel de mici precum cele ale unor ţări cu calificative mai bune.

Portfolio.hu notează că un alt factor care explică succesul Ungariei pe piaţa obligaţiunilor sunt eforturile băncii centrale de a orienta băncile comerciale către obligaţiunile suverane. Din septembrie 2015, instituţia restricţio­nea­ză cantitativ depozitele pe două săptă­mâni constituite de bănci, forţând astfel instituţiile de credit să-şi investească surplusul de lichiditate în titluri de stat, mai atractive, după cum susţine banca centrală. Băncile contribuie acum semnificativ la achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale maghiare.

 

Ad

Exit mobile version