Anul trecut, Ungaria a stabilit un record extraordinar la export, mărind valoarea exporturilor cu 14%, atingând 119 miliarde de euro, în ciuda dificultăţilor economice globale, a declarat, marţi, la Ózd, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, potrivit comunicatului remis de MAE ungar.
Şeful diplomaţiei ungare a subliniat că, pentru realizarea acestui obiectiv, a fost nevoie de decizii guvernamentale importante care s-au concentrat mai degrabă pe crearea de locuri de muncă, pe dezvoltare şi pe stimularea investiţiilor, în loc de distribuire de ajutoare.
“Pentru doborârea recordului a fost nevoie de performanţa deosebită a lucrătorilor din Ungaria şi a companiilor curajoase care, în timpul pandemiei de coronavirus, au îndrăznit să se dezvolte şi să câştige noi pieţe în întreaga lume”, a explicat politicianul, adăugând că, în Ungaria, nu au lucrat niciodată atât de mulţi angajaţi ca în prezent.
În timp ce Ungaria este doar pe locul 95 în lume în ceea ce priveşte populaţia, performanţa sa la export ocupă locul 34 în clasamentul global. În plus, în perioada recentă, s-a putut constata consolidarea companiilor cu capital ungar, iar succesul lor internaţional continuă, a subliniat ministrul.
Péter Szijjártó a participat la predarea halei fabricii din Ózd a companiei ungare Wellis Zrt., specializată pe realizarea de bazine, unde a fost anunţată şi o extindere în viitorul apropiat a capacităţii. Statul va oferi 625 de milioane de forinţi (1,77 milioane euro) pentru sprijinirea proiectului planificat, în valoare de 2 miliarde de forinţi (5,66 milioane euro), contribuind astfel la crearea a 100 de noi locuri de muncă.
Politicianul a declarat că, în ultimii doi ani, au sosit aproape numai ştiri negative din economia mondială: 114 milioane de oameni au rămas şomeri, iar valoarea investiţiilor directe a scăzut cu 42%.
“Statu quo-ul în economia mondială s-a întrerupt şi a început o nouă eră, cu o competiţie acerbă pentru redistribuirea capacităţilor eliberate”, a afirmat şeful diplomaţiei ungare, adăugând că aceasta este o provocare pentru Ungaria, dar şi o mare oportunitate.
“Modelul Ungariei de gestionare a crizei poate fi rezumat prin salvarea vieţilor omeneşti cu ajutorul vaccinării, iar locurile de muncă salvate prin investiţii”, a subliniat politicianul. Potrivit acestuia, strategia s-a dovedit a fi de succes şi a reprezentat un avans major pentru economia ungară, care deja vara trecută a reuşit să-şi atingă performanţa de dinaintea crizei.
Compania Wellis este cel mai mare producător de jacuzzi din Europa, momentan fiind în top 5 în lume pe piaţa producătorilor de echipamente pentru hidromasaj.
Cu noua linie de producţie, capacitatea de producţie anuală a companiei se va ridica la 100 000 de unităţi, pentru a deservi pieţele din SUA, a explicat Ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior. Potrivit acestuia, conducerea companiei calculează o cotă de export de 80%, ceea ce va contribui la creşterea în continuare a performanţei exporturilor ungare.