spot_img
8.9 C
București
sâmbătă, aprilie 1, 2023
AcasăAnalizeUngaria, mișcare franțuzească și antigermană

Ungaria, mișcare franțuzească și antigermană

-

Ungaria poartă discuţii despre creșterea în continuare a rolului companiei franceze Framatome în extinderea centralei nucleare de la Paks, astfel încât guvernul german să nu poată bloca livrarea tehnologiei de control, a anunțat luni, la Flamanville, în Franţa, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó.

- Reclama -

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, şeful diplomaţiei ungare a declarat, relatând despre vizita sa la centrala nucleară a companiei franceze, aflată în prezent în construcție, că una din cele mai semnificative investiții din istoria Ungariei, extinderea centralei de la Paks, nu poate avea succes fără cooperarea franceză, deoarece sistemul de control, care este „sufletul centralei”, este fabricat de un consorțiu franco-german. „Sau cel puţin ar trebui să fie produs şi furnizat„, a spus Péter Szijjártó, subliniind că guvernul german încă nu a aprobat participarea companiei Siemens Energy. „Ceea ce nu este un comportament corect din partea Guvernului Germaniei, deoarece problema aprovizionării cu energie este o chestiune de competență națională, iar securitatea aprovizionării cu energie este o chestiune de suveranitate„, a precizat oficialul ungar, care a adăugat că din această cauză, guvernul ungar negociază creșterea în continuare a rolului companiei franceze Framatome, astfel încât Berlinul să nu mai poată bloca furnizarea tehnologiei de control.

Pentru a avea un sistem tehnologic de control vest-european la centrala nucleară de la Paks, vom extinde în continuare cooperarea nucleară ungaro-franceză și vom crește și mai mult rolul companiei Framatome în investițiile de la Paks„, a subliniat Szijjártó, care a mai menţionat că războiul din Ucraina şi sancţiunile impuse împotriva Rusiei au creat o criză energetică globală, în timp ce presiunile efectelor schimbărilor climatice cresc în întreaga lume. „În viitor, două lucruri trebuie rezolvate în domeniul aprovizionării cu energie. Să avem o aprovizionare cu energie sigură, ieftină, pe termen lung şi predictibilă, iar toate acestea să fie făcute în așa fel încât să fie luate în considerare și aspectele de protecție a mediului. Este absolut clar că energia nucleară poate îndeplini aceste două obiective„, a subliniat ministrul ungar de externe, menţionând că Ungaria îndeplineşte un rol important de lider în Europa în domeniul energiei nucleare și este membră a unei coaliții nucleare, condusă de Franța, care promovează o „politică energetică rațională”. „În domeniul energiei nucleare s-a stabilit o cooperare importantă între Franța și Ungaria, care are acum consecințe practice„, a conchis Péter Szijjártó.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img