spot_img
20.3 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăEconomieComertUngaria îşi extinde în Secuime programul de dezvoltare economică: MINISTRUL DE EXTERNE...

Ungaria îşi extinde în Secuime programul de dezvoltare economică: MINISTRUL DE EXTERNE MAGHIAR ACUZĂ ROMÂNIA CĂ ESTE NEDEMNĂ

-

Ungaria îşi va extinde şi asupra Secuimii programul de dezvoltare economică, prin care în Transilvania a oferit până acum sprijin fermierilor şi întreprinderilor mici din judeţul Mureş – a anunţat, vineri, la Cluj-Napoca, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, Péter Szijjártó. Declaraţia a fost făcută la sediul UDMR, după întrevederea cu preşedintele Uniunii, Hunor Kelemen, transmite agenția maghiară de știri MTI.

Szijjártó a relatat că în cadrul programului-pilot de dezvoltare economică din partea de Câmpia Transilvaniei a judeţului Mureş, fermierii şi antreprenorii din regiune au primit anul trecut în total 1,5 miliarde de forinţi (4,6 milioane de euro). Anul acesta au fost depuse 800 de proiecte de finanţare, evaluarea lor aflându-se în curs de desfăşurare. Anul viitor, programelor de dezvoltare economică li se vor aloca din bugetul de stat al Ungariei 50 de miliarde de forinţi (peste 155 milioane de euro), iar o parte semnificativă din această sumă va ajunge în Transilvania şi în Secuime – a adăugat şeful diplomaţiei ungare.

- Advertisement -

Este nedemn faptul că România nu este dispusă, deocamdată, să îşi dea avizul pentru deschiderea unui Institut Cultural Maghiar la Cluj-Napoca, a spus Péter Szijjártó. Ca răspuns la o întrebare din partea agenţiei ungare de presă MTI, acesta a declarat că Ungaria ar sprijini bucuroasă deschiderea de către România a unui Institut Cultural Român în oricare dintre oraşele Ungariei. “Aş sugera românilor să deschidă cât mai multe institute culturale în Ungaria. Cumva, din partea colegilor români nu prea avem parte de aceeaşi atitudine” – a spus Szijjártó. În cadrul vizitei la Bucureşti, l-a rugat din nou pe ministrul român de externe, Teodor Meleşcanu, să ofere sprijin pentru înfiinţarea unui institut cultural la Cluj-Napoca, a adăugat ministrul ungar, care a specificat că subiectul institutului va fi menţinut pe agenda relaţiilor bilaterale.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img