spot_img
22.8 C
București
miercuri, mai 29, 2024
AcasăDezvaluiriProteste la Sofia și în 20 de orașe din Bulgaria împotriva scumpirii...

Proteste la Sofia și în 20 de orașe din Bulgaria împotriva scumpirii carburanților și a taxelor auto: MAȘINILE VECHI CARE CIRCULĂ ÎN ROMÂNIA VIZATE

-

Mii de locuitori ai țării vecine au protestat duminică în capitala Sofia și în alte peste 20 de orașe față de scumpirea carburanților și a asigurărilor obligatorii auto RCA, dar și împotriva recentei majorări a taxelor pe mașinile mai vechi și poluante, inclusiv prin blocarea timp de mai multe ore a unor drumuri rutiere majore către Grecia și Turcia, transmite Reuters. La Burgas au fost înregistrate inclusiv ciocniri între forțele de Poliție și protestatarii care blocau traficul rutier la mai multe ieșiri din oraș, relatează postul național de radio al Bulgariei, transmite Profit.ro.

Unii dintre protestatari, inclusiv la Sofia, au cerut demisia actualului Guvern de centru-dreapta condus de Boiko Borisov, și au scandat „Mafia! Mafia!”. Benzina și motorina s-au scumpit cu 5% în ultima lună în Bulgaria, ca urmare a majorării cotațiilor țițeiului pe piețele internaționale, ajungând la o medie de circa 1,2 euro/litru, în condițiile în care salariul mediu la sud de Dunăre este în jur de 575 euro pe lună. Parlamentul bulgar a votat recent o modificare a legislației privind taxele auto locale, care va duce la o majorare cu până la 30% a acestora pentru modelele mai vechi și mai poluante, de anul viitor, din cauza faptului că în formula de calcul a taxei va intra și nivelul de poluare.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img