Nu va fi posibil să participați la evenimente și să călătoriți cu avionul sau alt transport în Ungaria fără un document de călătorie COVID. Ungaria a dezvoltat deja un sistem de aplicații mobile electronice speciale care va permite cetățenilor să demonstreze că sunt protejați de infecția Covid-19. Toate informațiile cu privire la starea de sănătate a cetățenilor vor fi în baza de date electronică a asistenței medicale (EESZT), transmite BucPress din Cernăuți.
„Considerăm că există o necesitate sporită în lume ca cetățenii să-și poată demonstra protecția împotriva coronavirusului, să poată circula liber și să folosească serviciile într-un mediu în care există mulți oameni și unde există un risc crescut de infecție”, a spus Balint Sabo, director general adjunct al Direcției Generale a Spitalului Național.
În special, vorbim despre așa-numitul pașaport Covid. Fără acesta, va fi aproape imposibil să mergi la teatru, coafor, să participi la orice eveniment sau chiar să urci într-un avion.
După cum a explicat Balint Sabo aplicația mobilă constă din două părți. Una este pașaportul Covid-19 în sine, iar cealaltă este o aplicație de control care confirmă protecția Covid pe baza rezultatelor testelor pentru coronavirus, efectuate în ultimele 14 zile și a vaccinărilor.
Pașaportul Covid va conține date care se află deja în sistemul EESZT.
După cum a devenit cunoscut, Ungaria este printre primele țări în ceea ce privește nivelul de aplicare a acestor documente. Odată finalizată testarea sistemului, acesta va fi disponibil pentru toți cetățenii maghiari.
Cum funcționează aplicația?
Cererea identifică cetățeanul prin numărul său de asigurări sociale. El furnizează certificatul necesar de protecție împotriva COVID-19, verificând rezultatele testelor pentru coronavirus și istoricul vaccinurilor, alte dosare medicale relevante.
Rezultatele vor fi afișate ca un cod QR care conține un cod de timp și o semnătură electronică. Oamenii vor putea folosi acest așa-numit pașaport Covid nu numai în Ungaria, ci și în străinătate.
Rusia are în vedere și introducerea unor astfel de pașapoarte, astfel încât toți cei care au fost vaccinați să aibă un document. Ministrul rus al Sănătății, Mihail Murașko, a spus că, din punct de vedere tehnic, ar fi ușor să introducă astfel de pașapoarte, deoarece informațiile despre toți cei infectați ajung într-o bază de date specială.
Se va reaminti că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat în aprilie guvernele împotriva eliberării așa-numitelor pașapoarte de imunitate de la Covid-19 celor ce s-au îmbolnăvit deja. La urma urmei, a fost imposibil să se garanteze acuratețea rezultatelor și absența riscului pentru deținătorii acestor pașapoarte.
Potrivit OMS, emiterea unor astfel de documente poate crea iluzia proprietarilor că sunt complet protejați împotriva riscului de reinfecție în următoarele luni, ani sau chiar niciodată.