spot_img
10 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăSocialFirea a spart 74 milioane de euro/ Replica Gabrielei Firea

Firea a spart 74 milioane de euro/ Replica Gabrielei Firea

-

Primăria Capitalei și mulțimea de instituții și companii municipale din subordinea ei au cheltuit 74 de milioane de euro în ultimii 4 ani pentru iluminatul festiv de sărbători și pentru organizarea de concerte, spectacole, festivaluri și alte evenimente de acest gen în spații publice, potrivit unui răspuns al Primăriei Capitalei la solicitarea G4Media.ro.

În ce privește rețeaua de termoficare a orașului, Primăria Capitalei a cheltuit efectiv 15 de milioane de euro pentru reparații și înlocuirea țevilor. Primăria a cheltuit însă 784 de milioane de euro pentru subvenționarea agentului termic pentru populație. De remarcat că, în mandatul de primar al Gabrielei Firea, Primăria București a încheiat mai multe contracte pentru proiectarea și executarea lucrărilor de reparații la rețeaua de termoficare, dar sumele cheltuite efectiv – potrivit instituției – sunt de 15 milioane de euro.

- Advertisement -

REPLICA GABRIELEI FIREA:

Comparatia pe care o realizati mi se pare absurda, irelevanta din toate punctele de vedere si facuta cu rea-intentie.
Nu inteleg nici care poate fi scopul unei astfel de comparatii, in afara de cel evident, de a incerca sa manipulezi opinia publica si de a denigra, inca o data, nu doar activitatea mea, ci si pe cea a tuturor celor care au lucrat in administratia locala din Bucuresti.
Astept insa cu interes urmatorul dvs articol in care veti compara, cu siguranta, costurile Festivalului Enescu sau UNTOLD cu cele privind inzestrarea armatei, constructia de cai ferate sau deschiderea de noi linii de metrou.

- Advertisement -

Municipiul Bucuresti are peste 25 de institutii de cultura – teatre, muzee, centre dedicate copiilor si tinerilor, centre culturale. Evident, mai mult decat oricare dintre orasele Romaniei. Aceste institutii sunt producatoare de evenimente, sau sustinatoare prin parteneriat, fie ca e vorba de concerte, expozitii, gale.
Unele dintre aceste evenimente sunt recunoscute la nivel european, si as mentiona doar cateva – Spotlight, Art Safari sau IMapp. Doar pentru a putea candida in vederea obtinerii organizarii unor astfel de evenimente se cheltuiesc fonduri consistente. Festivalurile de teatru organizate de teatrele de prestigiu din Bucuresti sunt, de zeci de ani, incluse in circuitele teatrale mondiale.
Targul de Craciun sau iluminatul festiv sunt evenimente cu care orice capitala europeana se mandreste. Pentru ca toate aceste evenimente, festivaluri sau activitati culturale pe care le-am mentionat inseamna recunoasterea internationala a orasului respectiv, iar aceasta aduce beneficii tuturor – creste numarul turistilor, se dezvolta afacerile, etc.

Dar, asa cum stiti, performanta, excelenta au nevoie si se sustin cu fonduri, uneori consistente. Da, am sustinut activitatea desfasurata de toate aceste institutii si singurul lucru pe care il regret este ca nu am primit fonduri suficiente de la Guvern pentru a sustine si mai mult performantele artistilor si creatorilor romani.

Iar ca un ultim aspect, mentionez ca o mare parte din aceste manifestari artistice sunt de traditie, nu le-am inventat eu sau echipa mea…

In ceea ce priveste sumele pe care le mentionati pentru termoficare, acestea sunt prezentate trunchiat, in speranta ca inconsistenta datelor va putea crea acea imagine falsa pe care doriti sa o prezentati.

Concret, in mandatul meu au fost alocate RADET aproape 8 milioane euro pentru investitii. In plus, au fost incheiate acorduri cadru de 16 milioane euro pentru lucrarile de interventie de prima urgent, realizate de firme private. De asemenea, pentru reabilitarea a peste 60 de km de conducte, PMB a incheiat un contract de aproape 60 milioane euro cu CM Energetica SA. Deci peste 84 milioane euro destinati refacerii, reabilitarii si modernizarii infrastructurii de termoficare.

La care se adauga valoarea subventiei de peste 780 milioane euro, asa cum ati precizat.

Total, 864 milioane euro.

Reamintesc faptul ca timp de patru ani am pregatit documentatia necesara pentru atragerea a 330 milioane euro pentru refacerea retelei de termoficare. Pe care am depus-o, la cheie, cum se zice, la Ministerul Fondurilor Europene, pentru a putea fi semnata. Acest lucru nu s-a putut intampla in timpul mandatului meu, dar s-a putut la inceputul mandatului actualului primar general. Lucruri pentru care a fost blocata semnarea in timpul cat eram eu primar general, nu au mai avut nicio importanta imediat ce s-a instalat noul primar. Deci nu pentru ca ar fi fost ceva in neregula, s-ar putea spune.

In concluzie, PMB a alocat sau a obtinut fonduri consistente pentru reteaua de termoficare, in mandatul meu, indiferent de greutatile si dificultatile cu care ne-am confruntat.

Astept, pentru a avea o imagine echilibrata, sa solicitati si Guvernului si Ministerului Energiei sau Economiei, sa precizeze ce eforturi investitionale a realizat in ultimii ani pentru imbunatatirea activitatii ELCEN.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img