Home Analize Ungaria îi scoate pe francezi de la Paks

Ungaria îi scoate pe francezi de la Paks

0

Singurul combustibil nuclear posibil pentru centrala nucleară maghiară Paks este cel rusesc; compania franceză Framatome nu dispune de combustibil adecvat pentru centralele nucleare construite folosind tehnologia rusă, a relatat ziarul Nepszava, citând administrația premierului ungar Viktor Orban. 

La începutul lunii septembrie, în presa maghiară au apărut informații că Orban, vorbind la un eveniment închis, ar fi anunțat planurile Ungariei de a înlocui combustibilul nuclear rusesc cu combustibilul francez pentru a reduce dependența energetică de Federația Rusă.

Câteva zile mai târziu, ministrul maghiar al Energiei Csaba Lantos și Bernard Fontana, CEO al companiei franceze Framatome, au semnat un memorandum privind aprofundarea cooperării internaționale, care a fost convenit încă din 2021.

„Singura opțiune disponibilă în prezent pentru alimentarea cu combustibil a centralelor nucleare existente în țara noastră este importul rusesc. În prezent, Framatome nu are combustibil adecvat pentru alimentarea centralelor nucleare construite cu tehnologii rusești”, se arată în răspunsul administrației premierului ungar. la cererea publicaţiei. După cum a menționat departamentul, deși compania franceză lucrează deja la dezvoltarea unui astfel de combustibil, o soluție rapidă și practică va fi posibilă doar în câțiva ani.

Ministrul maghiar de externe Peter Szijjártó a subliniat în repetate rânduri că construcția de noi unități ale centralei nucleare Paks este cheia securității energetice a țării, prin urmare Budapesta va bloca orice inițiative care ar limita cooperarea cu Rusia în industria nucleară. Potrivit acestuia, introducerea de sancțiuni împotriva industriei nucleare rusești nu a fost susținută de o serie de țări europene care folosesc energia nucleară. El a mai menționat că o serie de țări și instituții ale Uniunii Europene încearcă să împiedice cooperarea dintre Ungaria și Rosatom cu sancțiuni „neoficiale”, în ciuda faptului că UE nu a adoptat nicio restricție în domeniul energiei nucleare.

Ad

Exit mobile version