Ungaria denunţă Curtea Europeană de Justiţie: Adevărata luptă abia acum începe

0
Hungarian policemen stand over a family of immigrants who threw themselves onto the track before they were detained at a railway station in the town of Bicske, Hungary, September 3, 2015. Reuters and The New York Times shared the Pulitzer Prize for breaking news photography for images of the migrant crisis in Europe and the Middle East. REUTERS/Laszlo Balogh TPX IMAGES OF THE DAY - RTX2AJJI

Guvernul ungar a denunțat miercuri ceea ce a numit decizia ”iresponsabilă” a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) de a respinge plângerile formulate de Ungaria și Slovacia pe tema politicii de imigrație a UE, transmit AFP și Reuters.

”Decizia Curții de Justiție a UE este scandaloasă și iresponsabilă și are un caracter politic. Politica a violat legea și valorile europene. Această decizie amenință securitatea și viitorul întregii Europe”, a declarat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto.

El a estimat că decizia de miercuri a CJUE este împotriva intereselor națiunilor europene și intereselor națiunii ungare.

Oficialul ungar a adăugat, potrivit MTI, că ”adevărata luptă abia acum începe”, referindu-se la faptul că Budapesta va epuiza toate căile de apel juridice pentru a garanta că ”nici măcar o singură persoană nu este relocată în Ungaria împotriva voinței poporului ungar”.

CJUE a respins miercuri dimineață plângerile formulate de Ungaria și Slovacia pe tema politicii de imigrație a UE, confirmând dreptul Bruxellesului de a obliga statele membre să preia solicitanți de azil conform sistemului de cote.

Ungaria și Slovacia au contestat legalitatea planului lansat în septembrie 2015 de Bruxelles pentru a ajuta Grecia și Italia, supuse unei presiuni imense din partea valului mare de refugiați care fug de conflictele și sărăcia din Orientul Mijlociu, Africa și Asia.

Ungaria și Slovacia fac parte din țările care au votat contra cotelor obligatorii, la fel ca Republica Cehă și România, dar ele au fost puse în minoritate de către alte state membre ale UE. Conform planului, Ungaria avea obligația de a primi, într-o primă fază, 1.294 de persoane (peste 2.300 la final) și Slovacia circa 800 (peste 1.400 la final), însă până la 31 august Ungaria nu primise niciun solicitant de azil relocat, iar Slovacia doar 16.