Ministrul ungar al finanţelor, Mihály Varga a cerut Uniunii Europene să ramburseze costurile de protecţie a frontierelor Ungariei, într-o scrisoare adresată lui Johannes Hahn, comisarul european pentru buget.
Ministrul a precizat, în scrisoarea publicată joi pe pagina sa de socializare, că protecţia frontierelor comune ale Uniunii Europene se bazează pe un consens care datează de mai multe decenii. Ideea legislativă iniţială a fost că statele membre situate la frontierele externe ale comunităţii vor asigura protecţia frontierelor din fonduri comune. Criza migraţiei a creat însă o situaţie în care intenţia legislativă iniţială nu mai este îndeplinită întru totul – a explicat el.
Începând din 2015, Ungaria a împiedicat 1 milion de treceri ilegale la frontiera sudică a ţării, care este graniţa spaţiului Schengen. Presiunea migraţiei este în creştere, în acest an grănicerii ungari au luat deja măsuri împotriva a 100 000 de imigranţi ilegali.
“Cu toate că am cheltuit peste 1,6 miliarde de euro pentru protecţia frontierelor de la izbucnirea crizei migraţiei, contribuţia UE la aceste costuri abia depăşeşte 1%” – a scris ministrul de finanţe.
Ungaria îşi îndeplineşte angajamentul de a proteja întreaga Uniune Europeană împotriva imigraţiei ilegale – a precizat Mihály Varga, adăugând că “am considera corect şi echitabil dacă Comisia Europeană ar recunoaşte acest efort şi şi-ar asuma o contribuţie corespunzătoare la costurile crescute ale Ungariei legate de sarcinile de protecţie a frontierelor Schengen”.
De asemenea, el a reamintit comisarului european că Ungaria a apărat frontierele Europei de nenumărate ori în istoria sa.
“Astăzi facem acelaşi lucru în calitate de membru al unei alianţe, al Uniunii Europene. În metropolele Europei putem vedea zilnic provocările privind siguranţa publică legate de migraţie. Utilizarea armelor albe de către migranţi a devenit o rutină zilnică de-a lungul frontierelor Ungariei” – a declarat ministrul.
Prin urmare, protecţia frontierelor devine din ce în ce mai importantă, deja şi din punctul de vedere al locuitorilor marilor oraşe ale UE.
“În spiritul repartizării sarcinilor, considerăm că resursele ar trebui ajustate şi ele conform sarcinilor modificate” – a scris Mihály Varga.