spot_img
8.1 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăAnalizeUngaria a votat împotriva înfiinţării în Ucraina a misiunii de instruire UE

Ungaria a votat împotriva înfiinţării în Ucraina a misiunii de instruire UE

-

Ungaria a fost singurul stat membru UE care s-a folosit de posibilitatea abţinerii constructive la votul privind misiunea UE de instruire a armatei ucrainene, deoarece guvernul ungar nu susţine propuneri care ar implica riscul unei escaladări, a declarat, luni, la Luxemburg, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior.

În pauza reuniunii miniştrilor de externe ai UE, şeful diplomaţiei de la Budapesta a declarat că această abţinere este permisă de legislaţia comunitară, astfel că Ungaria nu a împiedicat înfiinţarea misiunii, dar, în acelaşi timp, nu participă şi nu va contribui la costurile de funcţionare ale acesteia.

- Advertisement -

“Nu considerăm că este o idee bună tot ceea ce ar face să ducă la escaladare care, într-o anumită situaţie, ar putea duce la riscul ca centrul sau vestul Europei să intre în conflictul existent”, a precizat politicianul.

Acesta a mai adăugat că întotdeauna vor decide, de la caz la caz, dacă Ungaria va permite sau nu tranzitarea teritoriului său a unor transporturi legate de misiune sau a unor mişcări de trupe.

- Advertisement -

De asemenea, Péter Szijjártó a anunţat că Instrumentul european pentru pace va oferi, pentru a şasea oară, încă 500 de milioane de euro din fondurile sale pentru a finanţa, cel puţin parţial, livrări de arme către Ucraina.

“Acum, şi Ungaria a contribuit la această finanţare, dar am precizat că nu pot garanta că acest lucru se va întâmpla şi data viitoare”, a specificat ministrul.

Şeful diplomaţiei de la Budapesta a subliniat că acest pachet include şi alocări financiare pentru alte câteva obiective importante necesare pentru a soluţiona provocările venite dinspre Sud, dar continentul ar putea avea mari probleme dacă nu vor mai fi bani pentru acestea.

“Ca să nu mai vorbim despre faptul că aceasta este o resursă comună a UE. Ungaria contribuie cu zeci de milioane de euro la funcţionarea Instrumentului European pentru Pace şi, totuşi, auzim de la Bruxelles şi de la liderii unor state membre că Ungaria nu face suficient pentru a ajuta Ucraina”, a subliniat Szijjártó.

Cuvântul “pace” nu a fost folosit în niciunul dintre discursuri, în afară de al său, a reproşat ministrul ungar care a descris atmosfera reuniunii ca fiind “mai degrabă combativă”.

Este nevoie de încetarea focului şi de negocieri de pace, cât mai curând posibil. Aceasta este poziţia Ungariei în calitate de stat vecin, a subliniat Szijjártó, iar pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie menţinute canalele de comunicare fără de care chiar şi speranţa unui acord diplomatic va fi pierdută.

Szijjjártó a spus: “Din păcate, s-a vorbit mult despre sancţiuni” şi se pare că “unii lideri nu sunt dispuşi să ia în considerare realitatea”, timp în care se întâmplă exact opusul a ceea ce au promis, pentru că măsurile punitive nu au dus la o încetare rapidă a războiului, iar economia europeană se află într-o situaţie extrem de dificilă.

“Chiar nu ştiu unde trăiesc aceştia atunci când vorbesc despre succesul sancţiunilor Uniunii Europene”, a declarat şeful diplomaţiei ungare.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img