spot_img
-4.3 C
București
marți, ianuarie 25, 2022
AcasăAnalizeUngaria a investit aproape 6 miliarde de euro în sport și urmează...

Ungaria a investit aproape 6 miliarde de euro în sport și urmează 7,5 miliarde în universități

-

Începând din 2010, Ungaria a cheltuit 2 100 de miliarde de forinţi (5,77 miliarde euro) pentru sprijinirea sportului, a declarat vineri prim-ministrul ungar Viktor Orbán, la Gödöllő.

În discursul său rostit la ceremonia de deschidere a Piscinei orăşeneşti şi regionale de la Gödöllő, al cărei proprietar este Universitatea Maghiară de Ştiinţe Agricole, prim-ministrul a subliniat că înainte de 2010, sportul maghiar se afla în pragul colapsului, din punctul de vedere al infrastructurii, al formării specialiştilor şi al finanţării, el se afla într-o situaţie în care exista teama că “unul din pilonii importanţi ai mândriei noastre naţionale”, sportul maghiar va dispărea.

El a reamintit că, începând din 2010, s-au cheltuit 2 100 de miliarde de forinţi pentru sprijinirea sportului, numărul sportivilor legitimaţi a ajuns la 560 000.

Premierul a afirmat că piscina predată acum va creşte mândria nu numai a oraşului Gödöllő, ci şi a întregii ţări. Este important ca o construcţie nouă să corespundă unui standard valabil în orice ţară din Europa, dar să fie şi unică, a spus el.

El consideră că această piscină este o clădire tipic maghiară, “nu s-a construit un cub”, se observă la prima vedere din exterior că se încadrează în ceea ce se numeşte tradiţia arhitecturală maghiară.

Premierul a evocat că a existat un plan de anvergură pentru dezvoltarea piscinelor, elaborat de Federaţia ungară de Nataţie şi aprobat de Guvernul ungar, epidemia însă a împiedicat execuţia acestuia. Scopul este ca toţi copiii şcolari să înveţe să înoate, cei mai talentaţi chiar la nivel de performanţă, a punctat prim-ministrul.

El a relatat că începând din 2010 au fost construite 35 de piscine, 43 se află în construcţie, iar 10 au fost renovate, valoarea totală a lucrărilor însumând 180 de miliarde de forinţi (495 milioane euro). Toate acestea sunt importante pentru că sportul are un efect pozitiv asupra copiilor, este un bun instrument al educaţiei, a spus premierul.

Orbán a afirmat de asemenea că promisiunile anterioare vor fi respectate, se vor construi şi alte facilităţi, iar Gödöllő nu a beneficiat doar de dezvoltări în domeniul sportului, ci şi de alte investiţii. “Aşa arată un oraş asuprit de partidele aflate la guvernare” – a adăugat el.

Referitor la schimbările din sistemul universitar maghiar, el a spus că Universitatea de Ştiinţe Agricole a fost întotdeauna mândria Ungariei, acum însă ne aflăm la porţile unei lumi noi, totul s-a schimbat, ceea ce obligă la transformări. Universităţile vor beneficia de 2700 de miliarde de forinţi (7,42 miliarde euro), din care peste 200 de miliarde (550 milioane euro) vor fi repartizate Universităţii de Ştiinţe Agricole, a precizat Viktor Orbán.

- Advertisment -

Must Read

Turcii vor să scoată bani din Dracula

0
Primarul localității Tokat din Turcia, Eyüp Eroğlu, a spus că în cadrul lucrărilor de restaurare a castelului Tokat, temnițele în care a fost ținut...

China face o Lună artificială