spot_img
14.6 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăEconomieComertUn rus cu afaceri și în România a rămas fără cetățenia cipriotă

Un rus cu afaceri și în România a rămas fără cetățenia cipriotă

-

Ciprul i-a retras cetățenia unui magnat rus cu legături strânse la Kremlin, Oleg Deripaska, relatează presa cipriotă. Relatările survin după ce autoritățile din Cipru au spus că au declanșat procedura de retragere a cetățeniei unui număr de 26 de persoane care au comis încălcări când au obținut-o prin programul controversat al cetățeniei contra investiții, transmite Radio Europa Liberă.

Retragerea cetățeniei lui Deripaska, miliardar în vârstă de 51 de ani, nu a fost însă confirmată oficial. La Moscova, purtătorul de cuvânt prezidențial, Dmitri Peskov, a declarat astăzi jurnaliștilor că decizia Ciprului, dacă se confirmă, este o chestiune internă cipriotă și cu are nicio legătură cu Kremlinul. Comisia Europeană a criticat de mai multe ori țările membre care-și vând cetățenia contra investiții, spunând că aceste programe prezintă riscuri de corupție și spălare de bani. Deripaska și trei companii ale sale au figurat o vreme pe lista persoanelor și entităților sancționate de Statele Unite pentru legături cu Kremlinul.

- Advertisement -

Oleg Deripaska și-a făcut simțită prezența pe piața românească în anul 1998, atunci când a cumpărat producătorul de alumină Alor Oradea. Fabrica de stat a fost cumpărată la valoarea de lichidare de Russki Aluminium, deținută de Roman Abramovich și Oleg Deripaska, prin intermediul firmei Cemtrade. A funcționat doi ani, apoi afacerea a fost închisă, scria Newsweek.

Ulterior, a preluat 30% din compania austriacă Strabag. S-a retras din afacere, apoi și-a răscumpărat un sfert din companie. Pe lângă Deripaska, grupul Strabag mai are trei acționari principali: Haselsteiner Group, Raiffeisen-Holding NO-Wien Group, Uniqa Group şi Rasperia Trading Limited, membră a grupului Basic Element, de asemenea deţinut de Deripaska.Firma austriacă Strabag și-a deschis o subsidiară cu același nume în România, în anul 1991. 

- Advertisement -

Ulterior, a mai deschis și preluat alte 17 firme. În ultimii zece ani, Strabag SRL a beneficiat de sute de contracte publice a căror valoare depășește 800 milioane euro. Societatea mamă controlează și Antrepriza de Reparații și Lucrări (ARL) Cluj, unde este asociată cu Ministerul Transporturilor. 

Oleg Deripaska și ceilalți trei acționari ai Strabag controlează complet Socie­tatea Companiilor Hoteliere Grand (SCH Grand), care are în patrimoniu hotelul JW Marriott din București. Până în anul 2013, un pachet de 35% din acțiuni a fost deținut de ONT Carpați, care avea ca acționar majoritar Bank of Cyprus România. 

Însă ONT a intrat în faliment, iar pachetul de acțiuni deținut la SCH Grand a fost cumpărat de Unknownplan Properties Limited, din Cipru, pentru suma de 13,8 milioane euro. Firma cipriotă era administrată de Georgios Christoforou, fost director general al Bank of Cyprus România. Ulterior, Georgios Christoforou și-a vândut acțiunile către grupul Strabag, tranzacție autorizată de Consiliul Concurenței.  

Soția lui Deripaska, Polina, este fiica lui Valentin Yumashev, ginerele lui Elțîn și fost șef al Administrației Prezidențiale de la Moscova.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img