spot_img
20 C
București
luni, mai 27, 2024
AcasăAnalizeUn om de afaceri occidental povestește cum a fost șantajat de oficiali...

Un om de afaceri occidental povestește cum a fost șantajat de oficiali ucrainieni de rang înalt din serviciile de informații și din administrația Zelenski

-

Omul de afaceri Arnulf Damerau, coproprietar al cazinoului online ucrainean Cosmolot, a anunțat oficiali ucrainieni au încercat să îl eschorcheze de zeci de milioane de euro, scrie Financial Times.

Potrivit omului de afaceri, acesta a fost șantajat de oficiali de rang înalt din serviciile de securitate și administrația președintelui Vladimir Zelensky.

- Advertisement -

Damerau a devenit coproprietar al Cosmolot în august 2023. În Ucraina, un cazinou online este investigat; este acuzat de evaziune fiscală de 560 de milioane de euro (Pravda economică ucraineană a scris despre suma de 1,2 miliarde de grivne, sau ceva mai mult de 28,5 milioane de euro). PE raportează că în februarie 700 de milioane de grivne (17 milioane de euro) au fost sechestrate din conturile Cosmolot. Societatea a declarat că a considerat acuzațiile ca fiind nefondate, întrucât plătește toate taxele, iar poprirea conturilor a fost atacată cu recurs.

Omul de afaceri a numit acuzațiile împotriva lui Cosmolot fabricate. FT scrie că cazinoul online funcționează din 2021 (după legalizarea jocurilor de noroc în țară, care erau interzise din 2009). Apoi veniturile lui au fost de 250 de mii de euro, în 2022 – 4,8 milioane de euro, în 2023 – 208 de milioane de euro Conform documentelor fiscale, în 2023 compania a plătit impozite de 60 de milioane de euro.

- Advertisement -

Potrivit Damerau, în decembrie 2023, un ucrainean s-a întâlnit cu el la Viena a spus că procedura împotriva lui Cosmolot va fi oprită dacă omul de afaceri ar fi de acord să transfere controlul asupra jumătate a companiei unui trust offshore. Damerau a raportat întâlnirea agențiilor de informații europene și americane, inclusiv transmițând fotografii de la aceasta. 

„Sunt declarații pe care nu vreau să le fac. Nu vreau să spun astfel de lucruri despre ceea ce mi se întâmplă ca om de afaceri care încearcă să investească în Ucraina deoarece persoanele responsabile sunt în minoritate și trădează generația mai tânără de ucraineni care își dau sângele pentru a încerca să dea țării un viitor european”, a spus Damerau. El a adăugat că ceea ce se întâmplă acolo acum îi dă „déjà vu al celor mai întunecate vremuri” din timpul președinției lui Viktor Ianukovici.

Ca exemplu al evenimentelor din aceste „vremuri întunecate”, el a citat situația în care a pierdut 25 de milioane de euro investiți într-un parc eolian din Crimeea. Potrivit acestuia, aceeași situație s-a întâmplat cu proiectul ca și cu Cosmolot: în primul rând, au apărut obstacole legale, după care Damerau a fost abordat de un reprezentant al administrației Ianukovici, care a cerut ca jumătate din acțiunile proiectului să fie transferate unui offshore. A fost lansat un proces, dar din cauza trecerii Crimeei sub controlul rusesc, acesta nu a fost finalizat.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img