spot_img
-0.2 C
București
luni, noiembrie 18, 2024
AcasăAnalizeUn nou scandal de segregare în Transilvania

Un nou scandal de segregare în Transilvania

-

- Reclama -

Liderii maghiari implicaţi în cazul Şcolii Generale „Nicolae Bălcescu” din Oradea resping acuzaţia de segregare, printr-un comunicat de presă în limba română care a fost publicat vineri seară pe pagina de Facebook a episcopului Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, István Csűry.

- Reclama -

Semnatarii comunicatului de presă – István Csűry, episcopul Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, Beáta Rácz, director adjunct al Şcolii Generale “Nicolae Bălcescu”, unde funcţionează atât o secţie română, cât şi o secţie maghiară, Emese Bíró, preşedintele asociaţiei părinţilor maghiari – fac referire la decretul Ministerului Educaţiei din România potrivit căruia organizarea unităţilor de învăţământ în care se predă şi în limbile minorităţilor nu constituie segregare. Semnatarii anunţă, de asemenea, că au solicitat şi punctul de vedere al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

- Advertisement -

În zilele de dinaintea începerii anului şcolar, la Oradea au apărut tensiuni cu privire la faptul că – din cauza unor suspiciuni de segregare – Ministerul Educaţiei nu şi-a dat acordul pentru ca clasele cu predare în limba maghiară de la Şcoala Generală “Nicolae Bălcescu” să se mute, într-o clădire recent renovată a Episcopiei Reformate, de care municipalitatea beneficiază în mod gratuit. De aceea, începând de luni, în lipsa unui număr suficient de săli de clasă, copiii urmează să meargă la şcoală în două schimburi.

Semnatarii comunicatului de presă publicat vineri seară au specificat că episcopia a cumpărat clădirea respectivă în 2021, şi a vrut iniţial să amenajeze în aceasta un cămin studenţesc şi o bucătărie destinată persoanelor nevoiaşe, însă după ce, în februarie 2021, comunitatea maghiară locală, respectiv profesorii şi părinţii, precum şi primăria a luat legătură cu episcopia şi a cerut ajutor, planurile au fost modificate. În timpul renovării clădirii, spaţiul interior a fost transformat în aşa fel încât să poată fi create săli de clasă în ele; în martie 2021 a fost semnat un contract de comodat cu primăria, potrivit căruia biserica dă în mod gratuit în folosinţă clădirea renovată şi complet mobilată, pe cheltuiala sa proprie, pentru ca în aceasta să poată funcţiona clasele cu predare în limba maghiară ale Şcolii Generale “Nicolae Bălcescu”.

- Advertisement -

Renovarea edificiului a fost finalizată în luna februarie a acestui an. Atunci, o delegaţie a ARACIP s-a deplasat la faţa locului şi a constatat că imobilul respectă toate standardele necesare pentru funcţionare pe care le prevede legea. Totuşi, pentru ca şcoala să poată lua în folosinţă clădirea, hotărârea ARACIP trebuia aprobată printr-un ordin de ministru al educaţiei şi să fie publicată în Monitorul Oficial al României. Acest ordin de ministru, care ar urma să clarifice nu numai situaţia şcolii de la Oradea, ci şi situaţia altor 400 de şcoli din toată ţara, nu a fost publicat nici până acum.

Semnatarii comunicatului de presă au precizat, de asemenea, că toate părţile implicate au fost de acord cu mutarea claselor cu predare în maghiară în clădirea oferită de Biserica Reformată. Acuzaţia de segregare a venit din afara şcolii, iar în baza acesteia, la sfârşitul lunii august o comisie ministerială a examinat problema mutării. Potrivit semnatarilor, faptul că Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a susţinut că mutarea prezintă existenţa unui risc de segregare provine dintr-o interpretare eronată a legii. Persoanele implicate în caz au urmărit interesul comunităţii locale şi au acţionat cu bună credinţă, se punctează în comunicat.

Întrebat de agenţia ungară de presă MTI, episcopul István Csűry a spus, sâmbătă, că anumite persoane a lovit mâna pe care biserica a întins-o în semn de ajutor. “Nu vom renunţa la lupta pentru a face un bine şi o vom face, chiar şi atunci când ne confruntăm cu astfel de dificultăţi”, a spus episcopul.

Episcopul a relatat că clasele cu predare în maghiară ale Şcolii Generale “Nicolae Bălcescu” funcţionau şi până acum într-o clădire separată, însă autorităţile locale nu au mai dorit să continue închirierea acelui imobil. Din acest motiv însă, “pe străzi” au ajuns doar clasele cu predare în maghiară, iar biserica a dorit să le vină în ajutor. Episcopul consideră că în aceste împrejurări, acuzaţia de segregare este de neînţeles. István Csűry a adăugat că sunt bucuroşi să ofere ajutor oricui are nevoie, însă pentru acest lucru este nevoie de sinceritate şi de cinste.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img