Magistrații Tribunalului Prahova au constatat, vineri, neregularitatea rechizitoriului prin care fostul sindicalist Liviu Luca a fost trimis în judecată, fiind acuzat că și-a însușit în mod fraudulos fondurile PSV Company pentru construirea unui ansamblu de locuințe, instanța dispunând excluderea unor probe.
Potrivit portalului instanțelor de judecată, judecătorul a admis o serie de cereri și excepții formulate de inculpații din dosar, între care și Liviu Luca, și a constatat neregularitatea rechizitoriului prin care dosarul a fost trimis în judecată de DIICOT Ploiești.
Astfel, instanța a dispus excluderea din mijloacele de probă pe care se întemeiază acuzațiile aduse inculpatului Liviu Luca a celor administrate după data de 22 februarie 2016, ora 11,40, fiind vorba despre declarațiile inculpatului Gheorghe Stan și ale martorilor Aurelian Bandi, Florian Stoica și Auraș-Mihăiță Cucu.
Conform deciziei Tribunalului, judecătorul cere DIICOT Ploiești ca, în termen de cinci zile de la comunicare, să remedieze neregularitățile constatate, procurorul urmând a comunica judecătorului de cameră preliminară dacă menține dispoziția de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei.
Liviu Luca și alte șapte persoane au fost deferiți justiției, în luna iunie, de DIICOT Ploiești într-un dosar care vizează mai multe infracțiuni, între care constituire de grup infracțional organizat, delapidare și spălare de bani.
Potrivit unui comunicat DIICOT, în acest dosar Luca este acuzat că și-a însușit în mod fraudulos fonduri din patrimoniul PSV Company, pentru construirea unui ansamblu de locuințe.
În aceeași cauză au mai fost trimiși în judecată inculpații Sorin Mihai, Radu Florea, Gheorghe Stan, Gheorghe Șupeală, Zizi Anagnastopol, Mircea Băicoianu și Nicolae Sprințaru, acuzațiile aduse lor fiind cele de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, instigare la delapidare cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, spălare de bani și complicitate la spălare de bani.
Procurorii arată că, în perioada 2005 — 2009, Liviu Luca a inițiat și constituit un grup infracțional organizat ce a avut ca scop obținerea de fonduri materiale din patrimoniul SC PSV Company SA (fosta Petromservice SA) pentru ca acestea să fie folosite pentru construirea „Ansamblului de locuințe și anexe gospodărești’ situat în Păulești, județul Prahova.
La grupul infracțional au aderat și inculpații Zizi Anagnastopol, director economic în cadrul SC PSV Company SA, Sorin Mihai, director general, Gheorghe Șupeală, director general, Gheorghe Stan, director economic în cadrul SC Edilconst SA, și Radu Florea, director general al societății.
În urma cercetărilor s-a stabilit că, în perioada 17.07.2005 — 27.02.2009, reprezentanții SC PSV Company SA, prin Zizi Anagnastopol, Sorin Mihai și Gheorghe Șupeală, au virat în mod nelegal către SC Edilconst SA, în interesul lui Liviu Luca, suma de 14.649.762,73 lei, reprezentând lucrări de construcții executate la „Ansamblu sediu social și anexe SC Profesional Corpconsult SA — Păulești’. Astfel, PSV Company a fost prejudiciată cu suma de 14.649.762,73 lei.
„De asemenea, s-a reținut că membrii grupului infracțional, prin actele ulterioare pe care le-au îndeplinit, au încercat să disimuleze faptul că inculpatul Luca Liviu este adevăratul beneficiar al construcției”, spun procurorii.
Dosarul a fost înaintat Tribunalului Prahova.