spot_img
2.7 C
București
vineri, decembrie 1, 2023
AcasăBasarabiaUN NOU EPISOD IN PLANUL BASARABIA AL RUSIEI: Cum au lansat rusii...

UN NOU EPISOD IN PLANUL BASARABIA AL RUSIEI: Cum au lansat rusii diversiunea despre Unirea Bucovinei cu Romania

-

Stirile Pro TV transmit ca in spatele stirii despre autonomia Bucovinei si unirea cu Romania se afla, de fapt, propaganda rusa. Este vorba de fapt despre Planul Basarabia despre care FLUX 24 a mai scris.

- Reclama -

Stirea a aparut pe mai multe site-uri din Rusia, Ucraina si Moldova, cel mai important fiind Sputnik News, site-ul agentiei internationale de stiri a Kremlinului. Potrivit jurnalistilor rusi, reprezentantii etnicilor romani din Ucraina, reuniti la Cernauti in „Adunarea Romanilor din Bucovina de Nord”, au cerut autonomia, vorbind despre posibilitatea reunirii cu patria-mama, dar si despre varianta in care guvernul de Bucuresti le-ar asigura protectia militara. Motivul invocat este instabilitatea din aceasta regiune a Ucrainei, unde gruparea paramilitara „Sectorul de Dreapta” se confrunta cu fortele de ordine intr-un conflict a carui miza parte a fi mai degraba contrabanda cu tigari.

Informatia a fost preluata de International Business Times, unul dintre cele mai citite site-uri de stiri din lume, fara ca sursa ei sa fie clara.

Pentru prima data stirea a fost publicata pe site-ul de limba rusa NR24.org. Intre timp stirea a fost stearsa.

n24

A fost preluata imediat la Bucuresti de russiatoday.ro, dar care a vorbit in titlu doar de autonomie, si nu de unire.

russiatoday

Stirea a fost preluata si de FLUX 24, care a citat sursa initiala a informatiei, dar noi am contextualizat informatia, prezentand si culisele propagandei rusesti pe acest subiect.

flux

CITESTE SI: Russiatoday.ro: Urmeaza un razboi in Ucraina, Romania ce face? Kievul deține ilegal teritorii românești/ PLANUL BASARABIA AL RUSIEI

ineri, au aparut insa clarificari.

Potrivit publicatiei romanilor din Cernauti, Bucpress, este vorba despre o diversiune.

Mai multi lideri ai unor asociatii culturale romanesti din Cernauti au dezmintit informatia respectiva, scrie Agerpres. Numele liderilor romanilor din Bucovina care apar in stirea initiala sunt, cel mai probabil, inventate – de pilda, presedinta Adunarii, „Dorina Chirtoaca”, duce cu gandul la primarul de Chisinau, Dorin Chirtoaca.

Presedintele Societatii pentru Cultura Romaneasca ‘Mihai Eminescu’, Vasile Bacu, a declarat pentru Bucpress ca un astfel de eveniment nu a avut loc la Cernauti, iar personajele ei sunt inventate. Potrivit Bucpress, ‘important este ca mai multe agentii de stiri din Romania si Republica Moldova, dar si din Ucraina au preluat cu o deosebita usurinta informatia respectiva, fara a se convinge ca ea este veridica, fiindca atragea atentia publicului’.

‚E limpede ca si fotografiile postate pe site-ul rus (nr24.org) sunt de la un alt eveniment si, in mod logic, o Adunare a Romanilor si-ar fi anuntat noua denumire a organizatiei in limba romana si nu in ucraineana, dupa cum reiese din fotografiile bine lucrate in programe de grafica digitala si preluate de presa’, scriu jurnalistii publicatiei de la Cernauti.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img