Tinerii care aleg acum cariere nu ar trebui să caute să studieze știința, ingineria și matematica, deoarece în viitor abilitățile „empatice” și creative care îi vor ajuta să prospere într-o lume dominată de inteligența artificială vor fi mult mai apreciate. Această prognoză, după cum relatează Bloomberg, a fost făcută de laureatul Premiului Nobel, specialist pe piața muncii, profesor la London School of Economics Christopher Pissarides.
El consideră că lucrătorii din anumite domenii ale IT riscă să semene „semințele autodistrugerii” cu propriile mâini prin promovarea inteligenței artificiale, care în cele din urmă le va lua locurile de muncă.
În general, Pissarides este optimist cu privire la impactul inteligenței artificiale pe piața muncii. El și-a exprimat îngrijorarea cu privire la cei care studiază discipline STEM în speranța de a profita de progresul tehnologic (STEM – știință engleză, tehnologie, inginerie și matematică – științe naturale, tehnologie, inginerie și matematică-n.red ).
În ciuda creșterii rapide actuale a cererii de competențe STEM, locurile de muncă care necesită abilități mai tradiționale, cum ar fi ospitalitatea și asistența medicală, vor continua să domine piața muncii, a spus el.
„Abilitățile de care sunt necesare acum pentru a colecta date, a le aduna, a le dezvolta și a le folosi pentru a crea următoarea etapă a AI sau, mai important, pentru a face AI mai aplicabilă la locuri de muncă, vor face ca abilitățile necesare acum să fie depășite, deoarece AI va face treaba”, a spus el.
Pe termen lung, abilitățile de management, creative și empatie, inclusiv comunicarea, serviciul pentru clienți și asistența medicală, vor rămâne probabil la cerere, deoarece sunt mai puțin înlocuite de tehnologie, în special de inteligență artificială, a spus Pissarides.