spot_img
4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăExterneUn ministru polonez a anunţat ”re-polonizarea” mass-mediei: ŢINTA GERMANIA

Un ministru polonez a anunţat ”re-polonizarea” mass-mediei: ŢINTA GERMANIA

-

- Reclama -

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE de Gerhard Gnauck

- Reclama -

Șeful partidului de guvernare polonez, Jaroslaw Kaczynski, a lăudat-o pe Angela Merkel de mai multe ori, în ultimul timp. Dar Varșovia e pusă pe confruntare. Și ziarele germane sunt atacate.

- Advertisement -

Angela Merkel / Beata Szydlo la Varșovia (picture-allaince/AP Photo/C. Sokolowski)Angela Merkel și Beata Szydlo la Varșovia

În ceea ce privește relațiile germano-poloneze,  lucrurile arată momentan cam cum descrie satira poloneză de pe YouTube ”Ucho Prezesa” (”Urechea Președintelui”). În februarie, cancelara federală, Angela Merkel, s-a întâlnit la Varșovia cu președintele partidului de guvernare PiS, Jaroslaw Kaczynski. Nu se știe nimic despre conținutul discuțiilor. Cel mai cunoscut canal de satiră al Poloniei, ”Ucho Prezesa” a făcut o parodie a acestei întâlniri.

- Advertisement -

Steagul Uniunii Europene apare în această parodie ca preș al ministrului polonez de Interne. În final se ajunge la bătaie: O parlamentară din partidul lui Kaczynski se ia la bătaie cu un bodyguard al cancelarei, distrugând o parte din biroul lui Kaczynski.

Situația între Varșovia și Berlin nu e chiar atât de rea. În ultimele luni, Kaczynski a descris-o pe cancelara Merkel ca ”cea mai bună opțiune” pentru Polonia. În schimb despre candidatul la funcția de cancelar din partea partidului SPD, Martin Schulz, Kaczynski  a declarat că este ”un ideolog de stînga” cu ”aplecare către Rusia”.

Mărul discordiei: Donald Tusk

În timp ce întâlnirea Merkel-Kaczynski a lăsat impresia că ar exista un soi de relație de lucru, Varșovia e pusă acum pe confruntare. Una dintre explicații pentru acest lucru este realegerea lui Donald Tusk, un critic al lui Kaczynski, în funcția de președinte al Consiliului UE. Iar a doua este cearta iscată pe marginea ideii de ”Europa cu două viteze”.

Tusk ar fi fost în UE, după părerea lui Kaczynski, ”candidatul lui Merkel, un candidat german”. Faptul că 27 dintre statele UE au votat pentru Tusk, reprezintă după părerea lui Kaczynski și a celor de partea lui dovada presiunii pe care o exercită Germania asupra țărilor mai mici, cum ar fi Ungaria. Dar de unde această fixație pe președintele Consiliului European?

În Polonia, Tusk reprezintă rivalul cel mai periculos pentru un candidat PiS la alegerile prezidențiale din 2020. Angela Merkel este o apropiată a lui Tusk. Varșovia a schimbat tonul și în ceea ce privește subiectul ”Europei celor două viteze”. În timpul vizitei lui Merkel în Polonia, premiera Beata Szydlo declarase că ”mecanismele cooperării diferențiate” ar fi acceptabile, atâta timp cat ele nu deranjează piața comună. Ceea ce suna logic: Vechea Europă de Vest, cu euro și cu criza refugiaților nu mai este astăzi atât de atractivă cum era în urmă cu 10 ani. Dar acum, înaintea summitului UE de la Roma, care va avea loc la sfârșitul săptămânii, Varșovia spune clar că nu va accepta menționarea celor ”două viteze” în documentul redactat la finalul evenimentului.

Edituri germane în vizorul guvernului polonez

Din punctul de vedere al guvernului polonez, Germania este vinovată pentru toate problemele din UE. Relațiile personale cu cancelara sunt bune, a declarat Kaczynski în revista ”Wsieci”. Dar, a adăugat el, ”în toate chestiunile importante, Germania duce o politică contrară intereselor noastre”.

Între timp, tot mai multe edituri germane intră în vizorul guvernului polonez. La Varșovia, ele sunt văzute ca instrumente pentru realizarea așa-ziselor ”interese germane”. O nouă ocazie a fost un email trimis intern de trustul de presă germano-elvețian Ringier Axel-Springer (RAS). Șeful acestuia a numit realegerea lui Donald Tusk ca fiind o victorie pentru toți polonezii care sunt mândri de apartenența la UE. Mass-media apropiată guvernului polonez a interpretat că marile concerne de media din Germania le ordonă jurnaliștilor ”în mod scandalos” ce să scrie.

Miercuri, această temă a fost subiectul unei dezbateri parlamentare în Varșovia. Ministrul Culturii, responsabil pentru mass-media, Piotr Glinski, a declarat, referindu-se la editura menționată: ”Partenerii noștri din această țară au mentalitatea statului comunist, care cerea de la mass-media disciplină programatică”.

”Re-polonizarea mediilor”

În același timp, Ministrul a recunoscut că șeful editurii ”a acționat, paradoxal, conform legii poloneze”. Această lege veche de pe vremea comunistă nu a mai fost schimbată de peste 25 de ani. Ceea ce ar trebui să se întâmple acum. Parlamentarul din opoziție, Jakub Rutnicki a sărit în apărarea mass mediei, atacând guvernul polonez: ”Se pare că nu v-a deranjat atunci când un ziar (apropiat puterii) l-a arătat pe Donald Tusk în uniformă germană. Dar vă deranjează faptul că în această țară există din fericire publicații care au altă viziune asupra statului decât viziunea bolnavă a PiS.”

În același timp, un ministru adjunct a anunțat ”re-polonizarea” mass-mediei, deci naționalizarea, printr-un proiect de lege înaintea vacanței de vară. Această măsură ar putea fi luată nu numai împotriva RAS, ci și a grupului editorial Passau. Editura bavareză deține în jur de 90% din ziarele regionale poloneze.

Nu este clar dacă Guvernul Poloniei are de gând să ”re-polonizeze” și grupul de televiziune TVN. Acesta a fost achiziționat de americani. Un diplomat SUA a declarat că ambasada sa va urmări îndeaproape evoluția postului.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img