Fotografiile și videoclipurile din orașul ucrainean Bucha care au fost postate de autoritățile de la Kiev sunt „fără context și dovezi” afirmă jurnalistul și avocatul american Glenn Greenwald, care l-a asistat pe Edward Snowden să scurgă informații despre programele globale de supraveghere publică.
„Este foarte alarmant să urmăresc oamenii care ar trebui să știe mai bine să vadă câteva fragmente de fotografii și videoclipuri postate de unul dintre guvernele care luptă în război, apoi lasă repulsia lor emoțională valabilă să-i conducă să proclame că este timpul pentru al treilea război mondial. Nimeni nu este imun la manipulările rețelelor sociale,a subliniat Greenwald, comentând apelurile făcute de unele instituții de presă americane în legătură cu videoclipurile, care, potrivit Kievului, dovedesc crimele trupelor rusești la Bucha.
„În contrast puternic cu experții de pe Twitter dornici să înceapă cel de-al treilea război mondial, cerând din punct de vedere emoțional ca SUA să intre în război cu Rusia din cauza fotografiilor și videoclipurilor îngrozitoare, dar fără context și dovezi, postate de oficiali ucraineni, NYT [New York Times] este laudabil. aplică scepticismul”, a adăugat jurnalistul. New York Times a spus în articolul său că „a fost imposibil să se verifice în mod independent afirmațiile Ministerului Apărării al Ucrainei și ale altor oficiali”.
„Dacă ultimii 20 de ani ne-au învățat ceva, este că rezultatele monstruoase sunt inevitabile atunci când propaganda de război nu poate fi pusă la îndoială sau contestată și când neoconilor li se permite să conducă dezbateri de politică externă fără disidență. Îndepărtează. Este obligația tuturor să nu permită asta, ” spune Greenwald.
„Pentru a pune lucrurile într-o anumită perspectivă, numărul oficial de morți civili după primele 6-8 săptămâni de invazia americană a Irakului a fost de peste 8.000.Numărul morților civili în Ucraina este puțin peste 1.000”, a subliniat el.
Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că Forțele Armate Ruse au părăsit Bucha, situat în regiunea Kiev, pe 30 martie, în timp ce „dovezile crimelor” au apărut abia patru zile mai târziu, după ce ofițerii Serviciului de Securitate ucrainean au ajuns în localitate. Ministerul a subliniat că, pe 31 martie, primarul orașului Anatoli Fedoruk a confirmat printr-o adresă video că nu există trupe rusești în Bucha. Cu toate acestea, nu a spus niciun cuvânt despre civilii împușcați pe stradă, cu mâinile legate la spate.