spot_img
22 C
București
marți, aprilie 16, 2024
AcasăAnalizeUn guvern a căzut în toamna lui 2019 pentru a se face...

Un guvern a căzut în toamna lui 2019 pentru a se face hatîrul popularilor europeni conduși de la Berlin. În toamna lui 2021, alt guvern a căzut pentru a se face hatîrul socialiștilor europeni, noile vedete de la Berlin

-

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

Teza lansată în premieră de Inpolitics pe 10 septembrie, conform căreia Iohannnis a provocat criza politică doar pentru aducerea PSD la guvernare în numele bunei relații cu noii ”stăpîni” de la Berlin, socialiștii germani, a stîrnit oarece scepticism printre unii cititori. Așa că ne facem datoria de a reaminti ceva din istoria foarte recentă, legat de modul în care România se pliază pe interesele politice externe.

E rezonabilă suspiciunea că un guvern român este demis doar pentru a se face pe placul unor cancelarii străine, așa cum susțineam pe 10 septembrie?
Ori e doar speculație ieftină?

Răspunsul ne-a fost dat acum doi ani, și nu de către vreun conspiraționist patetic, ci din cea mai autorizată sursă cu putință, adică de la vîrful conducerii României.
Și nu la vreo bodegă, ci chiar într-un for internațional de mare anvergură.

Pe 23 noiembrie 2019, prim-ministrul Ludovic Orban a declarat cu subiect și predicat, și video înregistrat, la congresul popularilor europeni de la Zagreb că guvernul Dăncilă a fost schimbat pentru ca România să aibă comisar UE din partea PPE, respectiv pe Adina Vălean. Orban a explicat, atunci, că era o situație injustă, deoarece PPE nu avea majoritate pentru noua Comisie Europeană.

„Cetățenii UE au votat pentru PPE și au oferit o victorie a PPE la nivel european. Noi am obținut majoritatea în Parlamentul European, chiar dacă socialiștii au visat, timp de o săptămână, că ar putea da președintele comisiei, chiar dacă nu au câștigat alegerile, în sfârșit, PPE a reușit să impună, cum era și normal, președintele Comisiei, dar când am numărat comisarii, am descoperit o situație nedreaptă. PPE nu avea majoritate în comisie, socialiștii aveau 10 comisari, iar PPE nouă comisari”.

Orban mai spunea atunci că a decis să nu accepte această situație nedreaptă, deoarece majoritatatea cetățenilor au votat pentru PPE.

„Și am decis în România, să nu acceptăm acestă situație nedreaptă, fiindcă vrem să oferim PPE sprijin și în Comisie, așa că am schimbat guvernul socialist cu un guvern PPE, pentru a putea oferi un comisar PPE, în persoana Adinei Vălean. Aceasta este contribuția noastră modestă pentru o Comisie foarte bună, o Comisie care ar trebui să reprezinte dorința unei majorități a cetățenilor europeni, care au votat pentru PPE”, mai spunea premierul României.

Declarația lui Orban a produs stupefacție maximă la acea vreme, senatorul PSD Titus Corlățean cerînd imperios Senatului să îl audieze pe premierul Ludovic Orban pe tema declarațiilor de la Congresul PPE.

„Dragii mei, vă rog să distribuiți acest video! Să vadă cât mai mulți români care sunt adevăratele intenții și mize ale lui Klaus Iohannis! Pentru că sunt foarte mulți cei care s-au întrebat care a fost adevăratul motiv din spatele moțiunii de cenzură, care a aruncat România în criză și haos și care a dus la o explozie a cursului euro la un maxim istoric! Vă rog să ascultați declarația lui Ludovic Orban de la Zagreb (unde și domnul Iohannis a fost prezent!) în care le spune popularilor europeni că au dat jos Guvernul PSD pentru a putea propune ei un comisar din partea PPE, pentru ca popularii europeni să aibă majoritatea în noua Comisie!”,puncta și fostul premier Viorica Dăncilă, pe Facebook.

„Prin declarația sa, președintele PNL afirmă faptul că a existat o ingerință politică realizată de PNL împotriva unor nominalizări legale din partea României și se confirmă faptul că validarea comisarului român a fost întârziată din motive politice, fără argumente, explicații legale sau motive obiective. Poate de aceea nu a existat un răspuns la nominalizarea făcută legal. Un specialist în drept european ar putea spune că o astfel de situație ar putea face obiectul unei decizii a CJUE, dar nu voi accepta niciodată să exportăm conflictele politice în exterior. Mai îngrijorat sunt de faptul că astfel de abuzuri au fost posibile și mă întreb cum va arăta pe viitor România normală condusă de dreapta”, acuza și pesedistul Victor Negrescu, el însuși propus comisar european la acea vreme.

Povestea s-a fîsîit fără consecințe.
Lui Ludovic Orban nu i se poate reproșa altceva decît sinceritatea brutală a acelei mărturisiri. Nu el apăsase butoanele de rigoare.
Un guvern a căzut în toamna lui 2019 pentru a se face hatîrul popularilor europeni conduși de la Berlin.
În toamna lui 2021, alt guvern a căzut pentru a se face hatîrul socialiștilor europeni, noile vedete de la Berlin.
Se mai poate vorbi, în acest scenariu, de speculații ieftine?

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img