spot_img
11.7 C
București
luni, martie 27, 2023
AcasăAnalizeUn fost președinte ecuadorian condamnat pentru corupție primit de Belgia

Un fost președinte ecuadorian condamnat pentru corupție primit de Belgia

-

Belgia i-a acordat statutul de refugiat fostului preşedinte ecuadorian Rafael Correa, condamnat în contumacie la opt ani de închisoare pentru corupţie în ţara sa, a anunţat vineri fostul şef al statului după lansarea de către Quito a unei cereri de extrădare, notează AFP și Agerpres.

- Reclama -

Un certificat de la Comisariatul general belgian pentru refugiaţi şi Apatrizi, din 15 aprilie şi consultat de AFP, îi acordă fostului preşedinte (2007-2017) statutul de refugiat „în sensul Convenţiei de la Geneva (… ) şi al protocolului adiţional al acesteia”.

„Este o uşurare. Când îţi oferă această protecţie, asta arată că eşti persecutat”, a declarat pentru AFP la telefon Rafael Correa, confirmând informaţie a agenţiei spaniole EFE.

Afirmând că face subiectul „persecuţiei politice” şi judiciare în Ecuador, fostul preşedinte a solicitat azil la sfârşitul anului 2018 în Belgia, ţara de origine a soţiei sale, unde locuieşte de la sfârşitul mandatului, în 2017.

La rândul său, preşedintele Curţii Naţionale de Justiţie din Ecuador, Ivan Saquicela, a anunţat vineri că a semnat cu o zi înainte „ordinul de iniţiere a procesului de extrădare, aşa cum corespunde legii, a lui Rafael Vicente Correa”, după ce o condamnare în contumacie pronunţată în 2020.

Următorul pas este „ca la nivel diplomatic să se ia măsurile necesare şi indispensabile pentru ca extrădarea să aibă loc” din Belgia, a explicat el într-un interviu acordat postului de televiziune Teleamazonas.

Fostul şef al statului a fost condamnat în absenţă în septembrie 2020 la opt ani de închisoare pentru corupţie. Justiţia a considerat că Rafael Correa şi câţiva dintre foştii săi colaboratori au primit mită în schimbul unor contracte cu diverse firme

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img