Arestarea Carinei Ţurcan, moldoveanca top-manager la Inter RAO, cel mai mare producător de energie electrică din Rusia, ar avea legătură nu cu activităţi de spionaj în favoarea României, aşa cum a încercat să acrediteze Moscova via mass-media, ci interesele de afaceri ale atotputernicului şef al companiei Rosnefti, Igor Secin, un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a afirmat joi cunoscutul expert rus Stanislav Belkovski, într-o emisiune la postul de radio Echo Moskvî (de opoziţie), transmite Agerpres.
De altfel, femeia originară din Republica Moldova, despre care s-a spus că are şi cetăţenie română -arestată vinerea trecută de către FSB – a respins acuzaţiile de spionaj, potrivit Interfax.
Igor Secin, care încearcă să-şi consolideze controlul asupra Inter RAO, putea să fi apreciat că Ţurcan nu îi este suficient de loială, a opinat Belkovski.
„La mijloc este încercarea lui Igor Ivanovici Secin de a prelua controlul asupra ‘Inter RAO’. El încearcă s-o facă prin arestarea unor persoane, printre care şi Carina Ţurcan. Femeia nu e niciun fel spioană româncă”, a opinat expertul rus.
Între timp, autorităţile ruse încearcă să elucideze modul în care Carina Ţurcan a obţinut cetăţenia rusă. Serviciile secrete ruseşti ar avea dubii în ceea ce priveşte legalitatea obţinerii de către aceasta a paşaportului rusesc, informează portalul Rosbalt. Documentul i-a fost remis în urmă cu 10 ani, în zona Volokolamsk din regiunea Moscovei, dar Echo Moskvî scrie că Ţurcan nu a deţinut vreo proprietate în această zonă şi nici nu a fost înregistrată aici.
Cu toate acestea, Carina Ţurcan are o vilă la periferia Moscovei în zona rezidenţială numită „Noua Rigă” şi un apartament în capitala rusă.
Carina Ţurcan a fost încarcerată la decizia tribunalului din Lefortovo, fapt devenit public abia marţi. Împotriva ei a fost întocmit un dosar penal pentru spionaj în care se afirmă că ea ar fi transmis informaţii clasificate părţii române, potrivit presei ruse. Cu toate acestea, nici la această oră nu există vreun comunicat oficial cu privire la capetele de acuzare formulate împotriva ei, subliniază Eho Moskvî.
În cadrul companiei „Inter RAO”, Ţurcan coordona importul şi exportul de energie electrică. Potrivit interlocutorilor portalului Rosbalt, serviciile speciale româneşti nu ar fi fost singurele beneficiare ale informaţiilor secrete pe care le transmitea Carina Ţurcan. Media ruse încearcă să acrediteze ideea că informaţiile ajungeau ulterior în posesia CIA.
Bucureştiul a recunoscut că Ţurcan are cetăţenia română, dar până la ora actuală nici suspecta şi nici rudele ei nu au solicitat vreun ajutor Ambasadei române de la Moscova.
Igor Secin, catalogat de presa rusă drept „eminenţa cenuşie a Kremlinului”, a contribuit decisiv la falimentarea companiei petroliere Iukos şi a jucat un rol-cheie în procesul împotriva lui Mihail Hodorkovski. Recent, Secin şi apropiaţi ai săi din FSB au instrumentat cazul arestării pentru mită a ex-ministrului economiei Aleksei Uliukaev, care a fost condamnat la opt ani de închisoare.