ARTICOL APPĂRUT PE SITEUL INDEPENDENȚA JUSTIȚIEI:
Dupa ce DNA a castigat in prima instanta procesul privind modul ilegal in care terenul de la Baneasa a ajuns din proprietate publica a statului in proprietate privata, in cazul in care procesul e castigat definitiv de DNA, statul va trebuie sa confiste Ambasada SUA la Bucuresti, deoarece terenul pe care e construita a fost obtinut ilegal de SUA in urma unei gigantice afaceri de coruptie.
Foarte multe persoane care lucreaza in sistemul judiciar se intreaba de ce Ambasada SUA “aplauda” – sa-l citam pe celebrul ambasador american Hans Klemm – abuzurile DNA facute in numele pretinsei lupte impotriva coruptiei. Unii spun ca Ambasada SUA nu ar sti ce se intampla cu adevarat in sistemul judiciar, altii ca e nepasatoare la faptul ca romanii se omoara intre. Stim din surse convergente ca suficiente persoane din sistemul judiciar au notificat Ambasada SUA, la fel si alte ambasade occidentale la Bucuresti, despre abuzurile din sistemul judiciar insa, dupa cum vedeti, nimic nu s-a schimbat.
Un motiv pentru care Ambasada SUA e fortata sa “aplaude” actiunile DNA+SRI consta in faptul ca aceasta a fost implicata intr-un gigantic caz de coruptie care a condus la punerea sub sechestru a terenului de sub cladirile actualei ambasade.
Deja in prima instanta DNA a castigat procesul.
In cazul in care DNA castiga procesul definitiv la ICCJ, statul va fi obligat sa confiste terenul pe care se afla in acest moment Ambasada SUA.
Mergand pe jurisprudenta dezvoltata de judecatoarea Camelia Bogdan, oferita deseori de Ambasada SUA ca exemplu pentru “curajul” de care da dovada confiscand bunuri chiar si cand acestea apartin unor persoane ce nu sunt parte in proces, statul roman va trebui sa confiste si cladirile care se afla pe terenul Ambasadei SUA pe care s-a pus sechestru.
Cu alte cuvinte, in cazul in care DNA castiga definitiv acest proces, statul va confisca Ambasada Americana la Bucuresti (teren+cladiri), deoarece terenul pe care se afla Ambasada a fost obtinut in urma unor fapte de coruptie.
Daca veti cauta pe internet veti descoperi foarte putine site-uri care trateaza acest subiect. De 4 ani de zile subiectul a fost tinut ascuns de ochii opiniei publice.
A sosit timpul sa se faca lumina, iar romanii sa stie cine e ambasada care desconsidera drepturile romanilor dar “aplauda” abuzurile DNA+SRI.
Istoricul dosarului
Pe data de 25 martie 2009 DNA a anuntat ca Alecu Ioan Niculae, Popoviciu Gabriel Aurel si altii au fost retinuti pentru 24 de ore, printre altele, pentru infractiunea de “abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave“.
Pe data de 26 martie 2009 DNA a oferit mai multe lamuriri privind acest caz:
Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
1. În perioada 2000-2003, inculpatul Alecu Ioan Niculae, în calitate de rector, împreună cu alte persoane din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (U.S.A.M.V.), beneficiind de sprijinul interesat al lui Popoviciu Gabriel Aurel, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 ha aparţinând domeniului public al statului ca aport în natură la capitalul social la SC Băneasa Investements Băneasa S.A., societate controlată de inculpatul Popoviciu Gabriel Aurel. În condiţiile în care terenul respectiv se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacţii şi, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investements Băneasa S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, în timp ce valoarea de piaţă de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a oraşului Bucureşti, se învecinează cu DN1 Bucureşti-Ploieşti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru şi sediile unor importante societăţi comerciale.
Pe data 21 decembrie 2012 rechizitoriul a fost trimis in instanta, la Curtea de Apel Bucuresti, avand numarul 9577/2/2012.
Procesul din prima instanta s-a incheiat pe data de 23 iunie 2016 cu condamnarea celor inculpati.
Dosarul inca nu este inscris pe site-ul ICCJ, dovada ca hotararea nu este inca motivata.
Daca hotararea ramane definitiva, insa, statul va fi obligat sa confiste terenul in cauza, inclusiv cel de sub Ambasada SUA. Confiscarea terenului va duce si la confiscarea cladirilor, deci inclusiv confiscarea Ambasadei SUA la Bucuresti.
Implicarea Ambasadei SUA in acest dosar
“În perioada 2000 – 2004, inculpatul Alecu Ioan Niculae, beneficiind de sprijinul interesat al inculpatului Popoviciu Gabriel Aurel, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparținând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu Gabriel Aurel.
În condițiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacții și, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, în timp ce valoarea de piață de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp“, sustine DNA in comunicatul prin care a anuntat trimiterea in judecata a dosarului.
Odata trecut acel teren din proprietatea publica a statului in proprietatea SC Baneasa Investments S.A., o parte din teren a fost vandut de Puiu Popoviciu, prin contract, Ambasadei SUA la Bucuresti la un pret cu mult sub pretul pietei.
In urma contractului incheiat intre Ambasada SUA si omul de afaceri Puiu Popoviciu (care e si cetatean american), americanii trebuiau să-i plătească acestuia suma de 15 milioane de dolari pentru acel teren, timp de 99 de ani.
Din aceasta suma, 8 milioane de dolari reprezenta chiria efectiva, iar 7 milioane, celelalte investitii necesare pentru realizarea acestui spatiu.
Odata cu trimiterea in instanta a acestui dosar, procurorii au pus sechestru pe toate terenurile la care se face referire in acest dosar, inclusiv pe terenul Ambasadei SUA.
In aceeasi situatie se afla toate cladirile ridicate pe terenul din Baneasa, in suprafata de peste 250 de hectare.
Un lucru imposibil de inteles pentru noi este CUM (?!) Ambasada SUA a primit toate avizele de mediu si de constructie a cladirii dupa 2009 in conditiile in care asupra terenului era pus sechestru asigurator.
Iata ce se spune in rechizitoriu despre implicarea Ambasadei SUA in acest mare dosar de coruptie:
Relatare sumara in presa
Cu toate ca un astfel de dosar ar fi trebuit sa cada in atentia presei, o cautare pe Google arata ca doar cateva site-uri au relatat in 2013 faptul ca terenul Ambasadei SUA a fost pus sub sechestru de catre DNA.
Aceeasi tacere privind implicarea Ambasadei SUA in acest gigantic caz de coruptie s-a intamplat si cand inculpatii din dosar au fost condamnati in luna iunie 2016. Cautand pe internet veti gasi multe site-uri care au relatat faptul ca Popoviciu si restul inculpatilor au fost condamnati in prima instanta, insa nu veti gasi nici o relatare despre faptul ca terenul pe care e Ambasada SUA a fost pus sub sechestru asigurator in acest dosar.
In loc de concluzie: in conditiile in care exista riscul major ca Ambasada SUA sa fie confiscata de statul roman, sa fie doar o intamplare ca Ambasada SUA nu doar ca inchide ochii, dar “aplauda” abuzurile DNA+SRI impotriva romanilor?