Home Brexit Un Brexit fără acord va face aproape imposibilă extrădarea lui Puiu Popoviciu...

Un Brexit fără acord va face aproape imposibilă extrădarea lui Puiu Popoviciu și Adamescu jr

0

România se află pe locul al doilea între țările care au cerut extrădarea din Marea Britanie a unor cetățeni români pe numele cărora au fost emise mandate europene de arestare. Între ei, Puiu Popoviciu și Alexander Adamescu, pe care un Brexit fără acord i-ar avantaja, transmite Radio Europa Liberă.

RELATAREA RADIO EUROPA LIBERĂ

Pe primele locuri se află Germania, cu 2.975 de mandate, și Polonia, cu 2.174 emise. Însă, Polonia este țara care a cerut extrădarea celui mai mare număr de cetățeni proprii, iar România se află pe locul al doilea. Dacă raportăm la numărul de locuitori al celor două țări – Polonia 38 de milioane, iar România, 19 milioane, se poate spune că, proporțional, România are cel mai mare număr de răufăcători care se ascund în Marea Britanie – 1950.

Datele au fost publicate în Marea Britanie de Agenția Națională de Criminalitate.

O ieșire a Marii Britanii fără acord din Uniunea Europeană va face și mai grea extrădarea acestora, a spus, Max Hill, directorul procuraturii publice, citat de The Times. El a arătat că anul trecut, în timpul negocierilor pentru Brexit, a scăzut dramatic numărul suspecților arestați în Marea Britanie la cererea țărilor europene, astfel că, din totalul de peste 17.000 de mandate europene, au fost reținuți de autoritățile britanice doar 1.025 de fugari care se ascund în această țară.

Publicația londoneză mai arată că și negociatorul-șef al Brexit din partea UE, Michel Barnier, a atras atenția că Bruxelles-ul va solicita urgentarea procedurilor de extrădare din Marea Britanie, câtă vreme Londra dorește prin Brexit renunțarea la libera circulație și părăsirea sistemului de jurisdicție al Curții de Justiție a UE.

Între cei 17.256 de europeni pe numele cărora sunt emise mandatele de arestare europene se află criminali, violatori, pedofili, dar și cei acuzați pentru corupție sau spălare de bani. În această din urmă categorie, în Marea Britanie se află și Alexander Adamescu sau Puiu Popoviciu, care sunt la Londra, în vreme ce autoritățile române au cerut extrădarea lor.

Or, tocmai din această perspectivă, a unui Brexit fără acord, fugari precum Adamescu și Popoviciu ar câștiga timp și ar tergiversa extrădarea. În plus, cei doi au angajat oameni din servicii, politicieni și lobbyiști influenți la Westminter, care le asigură imunitatea față de autoritățile române. Adamescu, de pildă, l-a angajat pe John Scarlett, fostul șef al MI6 între 2004 și 2009. Cei doi au angajat și politicieni precum lordul Carlile, autorul legislației anti-teroriste, Jacob Rees-Mogg sau David Davis, unul dintre liderii taberei pro-Brexit din Partidul Conservator. Anul trecut, Davis a vorbit în Parlamentul britanic despre cazul lui Adamescu jr, pe care l-a apărat, afirmând că este vânat de procurori din motive politice, în vreme ce România face exces de zel în folosirea mandatelor europene de arestare.

În aceste condiții, cu un asemenea ajutor, din partea unor personaje cu influență în cercurile de decizie de la Londra, sentințe precum cele ale lui Popoviciu și Adamescu jr, au toate șansele să mai aștepte ispășirea.

Felul în care se va produce Brexitul mai este important și sub alt aspect pentru cei ca Adamescu și Popoviciu. Odată ieșită din jurisdicția Curții Europene de Justiție, de la Luxembourg, Marea Britanie nu va mai aplica deciziile curiei UE. În privința extrădărilor între statele UE, Curtea de la Luxembourg a stabilit, înainte de fuga lui Popoviciu, că judecătorul din țara gazdă trebuie să decidă extrădarea în funcție și de condițiile din închisorile din țara care solicită arestarea.

Or, din acest punct de vedere, Adamescu jr, al cărui tată a murit în regim de detenție din cauza agravării problemelor sale de sănătate, a invocat riscul la care se supune predându-se autorităților române.

Ad

Exit mobile version