spot_img
17.4 C
București
sâmbătă, septembrie 30, 2023
AcasămediuUltimele imagini de pe camerele de supraveghere cu uciderea ursului din Sibiu:...

Ultimele imagini de pe camerele de supraveghere cu uciderea ursului din Sibiu: Prefectul îşi cere scuze, noi informaţii

-

”Trage, e stare de necesitate! Trage”, este îndemnul primit de vânător de la șeful Inspectoratului județean de poliție Sibiu, Tiberiu Ivancea, aflat în permanentă legătură cu reprezentanți ai Ministerului de interne și cu prefectul Sibiului, Cristian Roman, descrie filmul evenimentelor de la Sibiu în scandalul ursului ucis, scrie Turnul Sfatului.

- Reclama -

Faptul că ursul a fost împuşcat mi-a fost adus la cunoştinţă telefonic, în timp ce mă deplasam spre locul unde a fost localizat animalul. Înţeleg valul de compasiune şi de revoltă care s-a creat în mediul public şi, având în vedere că în prezent este un vid legislativ, voi face toate demersurile pentru ca pe viitor să existe la nivelul judeţului Sibiu o procedură clară de acţiune pentru astfel de situaţii, a precizat Prefectul Sibiului, Cristian Roman conform Ora de Sibiu.

Informațiile culese de Turnul Sfatului de la surse direct implicate în acțiunea de ieri (surse care, cel puțin pentru moment, doresc să își păstreze anonimatul) arată că vânătorii solicitați să intervină au avut – inițial – rolul de a asigura paza celor care aveau arme cu tranchilizant. Acest rol, însă, avea să se schimbe pe parcursul operațiunii.

RELATAREA DIN TURNUL SFATULUI:

Imaginile camerelor de supraveghere arată cum au acționat autoritățile în ultimele secunde, înainte ca ursul care a ajuns în Sibiu să fie împușcat.Din imagini se vede cum ursul a intrat în curte în fugă, fiind urmărit de mașini de poliție. Timp de aproximativ 30 de secunde, ursul s-a plimbat prin curtea în care și-a găsit sfârșitul, intrând în două din magaziile aflate în respectiva curte și oprindu-se și dreptul câtorva ferestre ale unor hale în care se aflau muncitori. În tot acest timp, la intrarea în curte au venit câțiva polițiști. După cele 30 de secunde, gangul prin care se face accesul în curte este blocat de o mașină de poliție, iar în curte intră angajați ai trupelor speciale, polițiști și vânătorul solicitat să intervină. La intrarea acestora în curte, ursul se îndreaptă spre zidul cel mai depărtat, din spate, se cațără pe o jardinieră în care era plantată o tuia și încearcă să sară gardul. La nici 20 de secunde de la intrarea în curte a trupelor speciale și a vânătorului, ursul este împușcat.

Alături de echipele care au intrat în curte nu era niciunul din cei doi medici veterinari ai Grădinii Zoologice, solicitați să intervină cu arme cu tranchilizant. Unul din cei doi medici este Liviu Todescu, cel care – anul trecut – a mai împușcat cu tranchilizant un pui de urs, ajuns în pivnița unui sibian.
”Am fost două echipe, noi ne-am despărțit. Iar eu, de această dată, nu am tras cu arma, ca să vă spun sincer”, spune Liviu Todescu, pentru Turnul Sfatului. Potrivit lui, timpul estimat ca fiind necesar pentru ca un urs de această talie să devină inofensiv după împușcarea cu tranchilizant ar fi cuprins între cinci și zece minute. ”Dar depinde, nu e o perioadă fixă. Dar de la cinci minute în sus. Ursul era clar agitat. Era un animal sălbatic și vă dați seama că orice animal sălbatic încolțit reacționează. Acum, nu pot să vă zic cum ar fi reacționat exact, dar se putea ajunge și la situații în care să atace oameni”, mai spune Todescu.
Cel de-al doilea medic veterinar care a participat la acțiune ar fi tras (informația nu este confirmată de el) două săgeți cu tranchilizant înspre urs, cu aproximativ jumătate de oră înainte de împușcare. La intrarea în curtea unde a fost încolțit ursul, medicul veterinar nu a mai fost solicitat să intre.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img