spot_img
11.1 C
București
marți, aprilie 23, 2024
AcasăBasarabiaULTIMATUM LA CHIŞINĂU PÂNĂ JOI, ORA 17.00: Demisia şi alegeri anticipate SAU...

ULTIMATUM LA CHIŞINĂU PÂNĂ JOI, ORA 17.00: Demisia şi alegeri anticipate SAU nesupunere civică

-

RELATARE DE LA CHIŞINĂU A CORESPONDENTULUI DEUTSCHE WELLE, VITALIE CĂLUGĂREANU

Zeci de mii de protestatari adunați duminică în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, la chemarea opoziției pro-europene și pro-ruse, au votat o rezoluție prin care cer demisia in corpore a guvernării și alegeri parlamentare anticipate nu mai târziu de luna aprilie 2016.

- Advertisement -

În rezoluție se anunță constituirea unui Consiliu al Salvării Naţionale, menirea căruia va fi asigurarea implementării revendicărilor protestatarilor: demisia Comisiei Electorale Centrale, a Consiliul Coordonator al Audiovizualului, demisia conducerii instituţiei publice „Teleradio-Moldova”, a Procuraturii Generale, a Centrului Naţional Anticorupţie, a Serviciului de Informaţii şi Securitate, a Băncii Naţionale, a Curții Supreme de Justiţie, precum şi dizolvarea Parlamentului şi anunţarea datei alegerilor anticipate. De asemenea, în Rezoluția mitingului se solicită „crearea premiselor legale pentru alegerea şefului statului de către întregul popor” și „demisia imediată a ministrului de Interne, Alexandru Jizdan, ca reprezentant al oligarhiei criminale, dar şi a şefului Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc, pentru brutalitatea cu care a atacat protestatarii paşnici în timpul învestirii pe furiş a guvernului ilegitim Filip-Plahotniuc şi pentru ofensa inadmisibilă adusă poporului Moldovei, căruia i-a atribuit calificativul de ”gloată””.

Liderul Platformei „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, a cerut președintelui Nicolae Timofti, președintelui Parlamentului, Andrian Candu, și premierului, Pavel Filip, să vină în Piața Marii Adunări Naționale și să-și prezinte demisia. „De un an de zile vorbim aici, în Piață, despre un individ al cărui bunel ne ducea buneii în Siberia, iar pe urmă nepotul ne-a dus femeile în Turcia. Justiţia lui e în stare să ne bage pe toţi în puşcărie, crezând că acolo îi vom cădea în genunchi. Noi am ridicat capul şi aşa va fi întotdeauna”, a menționat Năstase. „Vreau să le transmit că nu au prea mult timp ca să dea curs revendicărilor poporului, pentru că îi vom scoate afară”, a conchis liderul Platformei „DA”.

- Advertisement -

Protestatarii au blocat pentru o oră două drumuri de la intrarea în Chişinău – traseul care duce spre Străşeni şi altul care duce spre Leuşeni. Liderii protestatari au anunțat că dacă până joi, ora 17.00, autoritățile nu vor da curs revendicărilor protestatarilor, manifestanții vor recurge la nesupunere civică, inclusiv la blocarea tuturor intrărilor în Chisinau și a Aeroportului Internațional Chișinău.

Maia Sandu, văzută ca lider național în Republica Moldova, a fost și duminică printre protestatari, dar nu a urcat pe scenă. „Nu o să urc în scenă. Sunt aici cu oamenii care protestează. În scenă trebuie să fie reprezentanţii societăţii civile astfel încât să nu existe speculaţii că acesta este un protest pro-Rusia sau pro-Europa. Acesta este un protest anticorupţie, antiguvernare, care capturează instituţiile statului, care tolerează furtul bancar şi sărăcia acestei populaţii”, a declarat Maia Sandu. „Acum există un pericol imediat care se numeşte capturarea statului, care se numeşte limitarea accesului la presa liberă şi noi toţi luptăm cu acest pericol imediat. Evident că ne dorim să construim un stat democratic, iar un stat democratic poate fi doar acel care se bazează pe valori europene”, a menționat Maia Sandu.

La această oră, protestatarii au deblocat cele două drumuri de intrare în Chișinău și revin în Piața Marii Adunări Naționale unde vor fi anunțați despre acțiunile de mai departe.

După ce au revenit în Piața Marii Adunări Naționale, liderii protestatari au menționat că „Acesta a fost ultimul avertisment. (…) Următorul pas – vom declara nesupunere civică. (…) Dacă nu o să vină un răspuns clar, noi marșuri de protest nu mai organizăm. (…) Dacă Doamne ferește până joi nu ne oferă un răspuns clar, vom recurge la acțiuni dintre cele mai drastice. (…) Și acum ultimul apel mobilizator, ultima noastră bătălie pașnică. Joi este ziua decisivă! Dacă ne vor da un răspuns negativ, duminica viitoare ne adunăm sute de mii în Piața Marii Adunări Naționale”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img