UK va opri libera circulaţie a cetăţenilor UE

0
33
Brexit series for FT.

Marea Britanie va opri libera circulaţie a cetăţenilor Uniunii Europene după Brexit, oricând va veni el, şi va introduce un sistem de imigraţie pe bază de puncte, confom unui plan elaborat de ministrul de Interne, Priti Patel, transmite RFI.

În contextul Brexit, Priti Patel, care se compară cu Margaret Thatcher pe care o citează mereu în discursurile sale, a anunţat că are misiunea de a „opri libera circulaţie a persoanelor” şi de a „introduce un sistem de imigraţie pe bază de puncte asemănător cu modelul australian”, „un sistem care să funcţioneze în interesul Marii Britanii”, prin atragerea „celor mai inteligenţi”, a „oamenilor de ştiinţă”, a „academicienilor”, au declarat sursele citate, susține BBC. Declarația a venit la congresul Partidului Conservator și a fost întâmpinată cu aplauze și cu urale, susține Reuters.

Premierul britanic Boris Johnson a afirmat întotdeauna că va face totul pentru punerea în aplicare a Brexitului, cu sau fără acord, înainte de data de 31 octombrie 2019. Fără vreo amânare suplimentară de această dată. Dominic Grieve, președintele Comitetului de Informații și Securitate al Parlamentului, a declarat pentru Sky News că, dacă Boris Johnson nu este de acord să respecte „Actul Benn” (Benn Act”), el ar putea fi împins să demisioneze chiar de către regină.

„Benn Act” este dispozitivul legislativ pus în aplicare pentru a permite obținerea unui termen limită în cazul eșecului negocierilor din jurul Brexitului în Regatul Unit. Pentru a rezuma, în cazul în care Camera Comunelor nu își dă acordul, data retragerii este amânată pe 31 ianuarie 2020. N-ar fi exclusă și o posibilă demisie a lui Johnson, scrie BBC.