Home Externe UK JOACĂ DUR DUPĂ ULTIMATUMUL DE LA BERLIN/Blair îl susține pe Cameron...

UK JOACĂ DUR DUPĂ ULTIMATUMUL DE LA BERLIN/Blair îl susține pe Cameron împotriva Germaniei: Nu cerem ieșirea rapidă din UE

0

Fostul premier Tony Blair a insistat că David Cameron „are perfectă dreptate să nu invoce acum articolul 50 al Tratatului UE” și să ceară rapid ieșirea din Uniunea Europeană.

Cameron a anunțat că invocarea articolului 50 va avea loc probabil în octombrie când va demisiona efectiv din fruntea guvernului.

UPDATE:Merkel dă ÎNAPOI după ULTIMATUMUL dat Marii Britanii

Şi Mişcarea politică favorabilă Brexit nu consideră necesar să iniţieze rapid procedura de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, afirmă Matthew Elliott, şeful campaniei pentru părăsirea UE.

Cele șase țări fondatoare ale Uniunii Europene i-au cerut sâmbătă Regatului Unit să angajeze ”cât mai repede posibil” procedura de ieșire din blocul comunitar, Franța subliniind ”urgența” desemnării unui noi premier britanic, relatează AFP.

”Spunem aici, împreună, că acest proces trebuie să înceapă cât mai repede posibil, pentru a evita un blocaj”, a declarat la Berlin ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, încadrat de omologii săi: Jean-Marc Ayrault (Franța), Bert Koenders (Olanda), Paolo Gentiloni (Italia), Didier Reynders (Belgia) și Jean Asselborn (Luxemburg).

CITIȚI ȘI:Adrian Năstase: “Germania a câştigat, după 70 de ani, războiul cu Mare Britanie”

”Trebuie să avem posibilitatea de a ne ocupa de viitorul Europei”, a adăugat șeful diplomației germane, cerând punerea în practică a articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, respectiv clauza privind retragerea voluntară și unilaterală din UE.

„Intrăm într-o eră de imprevizibil insolit”, a avertizat Blair la o întâlnire cu mai mulți ziariști străini la Londra, potrivit cotidianului spaniol El Pais.

„Este important ca Europa să digere (Brexitul) pentru că sunt numeroase consecințe pentru toți. În multe țări au apărut mișcări insurgente. Trebuie să ne gândim la soluții la problemele pe care le-a adus criza financiară. Trebuie să gestionăm consecințele globalizării. Acesta este marele proiect politic pe care trebuie să-l înfrunte centrul. Același lucru se întâmplă și în SUA. Cei care credem cu tărie că răspunsul nu este să compartimentăm lumea nu vom câștiga dezbaterea decât dacă vom găsi soluții”, a conchis fostul premier laburist.

Blair, premier laburist între 1997-2007, a recunoscut că proiectul european „se confruntă cu o provocare enormă”, motiv pentru care cei care cred în el trebuie „să facă un pas în față și să promoveze o adevărată reformă”. Fostul premier britanic a declarat că consecințele rezultatului referendumului „sunt imense” și a cerut „o profundă reflecție pe tema viitorului politic al centrului”. În opinia sa, Brexit înseamnă „un vot enorm împotriva politicii tradiționale”, iar acum „trebuie găsite soluții la problemele oamenilor, inclusiv la imigrație”.

În ceea ce privește amenințarea la adresa unității teritoriale a Regatului Unit, Blair este de părere că rezultatul referendumului „va adăuga presiune acestor forțe”. Blair a recunoscut că „tema scoțiană este clară”, deoarece „Scoția a votat masiv pentru rămânerea” în Uniunea Europeană, dar și în Irlanda de Nord „va exista un impact la frontieră”.

Mişcarea politică favorabilă Brexit nu consideră necesar să iniţieze rapid procedura de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, afirmă Matthew Elliott, şeful campaniei pentru părăsirea UE.

Londra ar trebui să iniţieze negocieri informale privind relaţia post-Brexit cu UE înainte de a activa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, a declarat Matthew Elliot, directorul echipei de campanie favorabilă ieşirii Marii Britanii din UE.

„Nu credem că ar trebui să invocăm urgent activarea Articolului 50”, a afirmat Matthew Elliott într-un interviu acordat agenţiei Reuters.

„Mai bine să se aşeze praful peste vară, timp în care pot avea loc negocieri informale cu celelalte state membre ale Uniunii Europene”, a adăugat Elliott.

Ad

Exit mobile version