spot_img
15.7 C
București
joi, septembrie 29, 2022
AcasăAnalizeUK caută scandal cu Argentina pe insulele Falkland care au dus la...

UK caută scandal cu Argentina pe insulele Falkland care au dus la războiul din 1982

-

Ambasada Marii Britanii la Buenos Aires a lansat recent, un concurs de scurtmetraje online pentru studenții argentinieni. Premiul anunțat pentru câștigători este o excursie de o săptămână în Insulele Falkland. În replică, Ministerul argentinian de Externe a dat publicității o declarație, indicând că singurul obiectiv al acestei manifestări este să-și exhibeze „ocupația reală”asupra acestor insule. Argentina solicită Regatului Unit să onoreze rezoluția ONU și să desfășoare negocieri pe tema diferendelor de suveranitatea asupra insulelor.

- Reclama -

În luna septembrie 2019, ambasada britanică în Argentina a plănuit un concurs similar, care, însă, a fost respins categoric de universitățile argentiniene.

Această dispută privitoare la titlul de suveranitate reprezintă de fapt o problemă rămasă din vremea colonianismului. În 1816, Argentina a revendicat insulele în baza dreptului de succesiune preluat de la spanioli. Însă în 1833, Marea Britanie le-a ocupat cu forța, în expasiunea colonială spre America de Sud. În 1965, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care a definit controversatele probleme din Fankland ca o chestiune de „decolonizare”, îndemnând celor două state să soluționeze litigiile pe calea tratativelor.

În 1982, Argentina și Marea Britanie au intrat într-un război de 74 de zile din cauza pretențiilor teritoriale ale ambelor părți, Regatul Unit ieșind învingător. Însă, Buenos Aires nu a recunoscut niciodată pierderea arhipelagului. Comitetul Special a ONU pentru Decolonizare a trecut peste 30 de rezoluții, îndemnând la Marea Britanie și Argentina să aibă dialoguri pe această temă. În ciuda repetatelor invitații din partea argentiniană la tratative, Londra a refuzat participarea.   

În luna martie 2016, reprezentanții Comisiei ONU privind Granițele Platoului Continental au afirmat că Insulele Falkland aparțin teritoriului maritim argentinian. În America Latină și zona caraibiană, aproape toate țările sprijină poziția Argentinei în această problemă, inclusiv China.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...