spot_img
23.5 C
București
vineri, septembrie 30, 2022
AcasăAnalizeOficial al Băncii Naționale acuză Guvernul

Oficial al Băncii Naționale acuză Guvernul

-

Cristian Popa, membru al Consiliului de administraţie BNR, spune într-un interviu pentru Europa Liberă că este îngrijorat de factura pe care România o are de plătit pentru schema de plafonare. Acesta vorbește și despre creșterea salariilor bugetarilor și spune că Guvernul nu „frânează”.

- Reclama -

Frâna este călcată doar la BNR, iar România are în prezent un singur șofer cu un singur volan care frânează, menționează Cristian Popa.

Pericolul creșterii salariilor bugetarilor, susține Cristian Popa, este un deficit și mai mare. „Consiliul Fiscal ne spune că, realist, deficitul este 7% din PIB și ne mai spune că se bazează pe o cifră relativ redusă de cost a schemei de plafonare și compensare. Deci, dacă schema de plafonare ar rămâne așa cum este și ar costa 40 de miliarde de lei, probabil deficitul ar sări la 9% din PIB”, spune Cristian Popa.

Acesta susține că România trebuie să se împrumute pentru aceste sume foarte mari din schema de plafonare, iar principalul risc este ca piețele să se închidă și să nu ne mai finanțeze deficitele publice.

„Vorbim de 40 de miliarde de lei, adică 8 miliarde de euro, bani foarte mulți și bani pe care trebuie să îi ai, bani pe care România trebuie să-i împrumute. Este nesustenabil. Datoria publică a crescut de la 35% din PIB la 50% din PIB în doar 3 ani. Ne vulnerabilizează”, spune Cristian Popa pentru Europa Liberă.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...