spot_img
24 C
București
miercuri, septembrie 28, 2022
AcasăDezvaluiriUE și NATO vor acceptarea referendumului din Macedonia boicotat de peste 60%...

UE și NATO vor acceptarea referendumului din Macedonia boicotat de peste 60% din populație

-

Uniunea Europeană a îndemnat toate părţile „să respecte” rezultatele referendumului care a avut loc duminică privind schimbarea numelui Macedoniei, aprobat cu o largă majoritate, dar pe fondul unui absenteism puternic, transmite AFP.Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat duminică sprijinul exprimat în cursul referendumului organizat duminică referitor la schimbarea numelui Macedoniei, apreciind că este o „ocazie istorică” de a pune capăt diferendului cu Grecia, transmite AFP.

- Reclama -

„Lansez un apel tuturor liderilor politici şi partidelor să profite de această ocazie istorică în mod constructiv şi într-o manieră responsabilă”, a scris Jens Stoltenberg pe contul său de Twitter, adăugând: „uşa NATO este deschisă”.

Două treimi din macedoneni nu au participat la vot.

„Aştept din partea tuturor liderilor politici să respecte această decizie şi să meargă înainte, dând dovadă de responsabilitate şi unitate dincolo de diviziunile politice, iar aceasta în interesul ţării”, a declarat comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, într-un comunicat.

Marcat de un puternic absenteism, acest referendum este consultativ şi trebuie să fie validat de votul a două treimi din deputaţi.

O majoritate de care însă nu dispun social-democratul şi aliaţii săi din partidele albaneze. În acest caz, el trebuie să beneficieze de sprijinul a peste zece deputaţi ai opoziţiei de dreapta (VMRO-DPMNE).

„Peste 90% din voturi sunt pentru da, deci este rândul Parlamentului să confirme voinţa majorităţii”, a declarat premierul Zoran Zaev.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...