spot_img
27.8 C
București
joi, iulie 25, 2024
AcasăAnalizeUE va pune embargo petrolier Rusiei doar pe cel maritim excluzând petrolul...

UE va pune embargo petrolier Rusiei doar pe cel maritim excluzând petrolul livrat prin conducte

-

Statele din UE se îndreaptă spre un acord asupra unui embargo petrolier împotriva Rusiei, care deocamdată ar urma să excludă petrolul livrat prin conducte, astfel încât măsura să fie acceptată şi de ţările membre care nu au ieşire la mare şi ar fi afectate mai sever de un embargo complet, afirmă oficiali europeni citaţi vineri de Reuters.

- Reclama -

Un acord ar putea fi obţinut la reuniunea la nivel de ambasadori pe care statele UE o vor avea duminică la Bruxelles, la timp astfel încât liderii europeni să poată anunţa înţelegerea la summitul lor din 30-31 mai.

- Advertisement -

”Ideea este de a separa în embargoul petrolier livrările pe cale maritimă de cele efectuate prin conducte”, iar acestea din urmă ”vor beneficia de o excepţie pentru o perioadă astfel încât să poată fi organizată o soluţie de înlocuire”, explică unul dintre oficialii citaţi.

Refuzul Ungariei faţă de acest embargou în formula propusă la începutul lunii mai de Comisia Europeană, dar şi rezervele exprimate de mai multe alte state membre au împiedicat adoptarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni europene împotriva Rusiei după agresiunea acesteia contra Ucrainei.

- Advertisement -

Guvernul de la Budapesta a atras atenţia că Ungaria, neavând ieşire la mare, nu are alternative de înlocuire a petrolului pe care-l importă din Rusia prin conducte, având mai întâi nevoie de extinderea capacităţii conductei ce trece prin Croaţia, iar rafinăriile ungare ar avea nevoie de până la patru ani pentru a-şi adapta procesele tehnologice astfel încât să poată prelucra petrol cu caracteristici diferite de cel extras din Rusia.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img