Miniștrii de externe din țările Uniunii Europene, reuniți luni la Luxemburg, și-au reafirmat sprijinul pentru acordul nuclear cu Iranul, în ciuda criticilor președintelui american Donald Trump, și au cerut Congresului Statelor Unite să nu impună din nou sancțiuni împotriva Teheranului, informează Reuters.
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat vineri că nu certifică respectarea de către Iran a Planului Comun și Cuprinzător de Acțiune (JCPOA) semnat în 2015 de cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Rusia, China, Regatul Unit și Franța) și de Germania. El a anunțat o strategie americană mai dură față de Teheran. El nu a retras SUA din acordul care prevede înghețarea programului nuclear militar al Iranului în schimbul ridicării unor sancțiuni internaționale, dar a susținut că poate decide retragerea în orice moment, dacă eforturile de a remedia punctele slabe din acord nu dau rezultate. Președintele a acordat Congresului 60 de zile pentru a decide eventuala reintroducere a sancțiunilor respective.
Miniștrii europeni de externe au afirmat că nerespectarea acordului ar putea avea consecințe grave pentru pacea în regiune și ar submina eforturile de a ține sub control programul de înarmare al Coreei de Nord.
„Ca europeni, cu toții suntem foarte îngrijorați că decizia președintelui SUA ar putea să ne readucă la o confruntare militară cu Iranul”, a declarat reporterilor șeful diplomației germane, Sigmar Gabriel.
După o ședință cu ușile închise cu Federica Mogherini, înalt reprezentant al UE pentru politica externă și de securitate, miniștrii au dat publicității o declarație comună în care arată că Uniunea Europeană „se angajează să continue implementarea completă și eficace a JCPOA”. Eu au arătat că acordul este vital pentru deschiderea pieței iraniene pentru investitorii europeni.