spot_img
0.5 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizeUE solicită Ucrainei să ceară aviz la Consiliul Europei pe legea educației

UE solicită Ucrainei să ceară aviz la Consiliul Europei pe legea educației

-

Maya Kosyanchich, purtătoarea de cuvânt a șefei diplomației europene, Federica Mogherini, a declarat, marţi, că Uniunea Europeană solicită autorităților ucrainene să se adreseze Consiliului Europei, cât mai curând posibil, pentru un aviz al experţilor referitor la noua Lege a educației din Ucraina, mai exact privind articolul 7 al acestei legi, cel care se referă la limba în care se desfășoară procesul de învățământ, secţiune care a atras multe critici, transmite Radio Svododa.

- Reclama -

„Salutăm declarațiile cu privire la intenția autorităților ucrainene de a solicita un aviz de specialitate al Consiliului Europei și cerem să facă acest lucru cât mai curând posibil. Această concluzie trebuie să fie luată în considerare în mod corespunzător” – a declarat purtătoarea de cuvânt a șefei diplomației europene.

- Advertisement -

„În timpul contactelor noastre cu autoritățile ucrainene, am subliniat întotdeauna că legislația respectivă trebuie să se conformeze obligațiilor internaționale asumate de Ucraina, în special, Convenției cadru a Consiliului Europei pentru protecția minorităților naționale și Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare. Aşa cum a fost menționat în concluziile anterioare ale Comisiei de la Veneția, rolul limbii ucrainene ca limbă de stat și necesitatea protejării limbilor minoritare și regionale trebuie să fie atent echilibrate” – a adăugat Maya Kosyanchich.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a promulgat, luni seară, controversata Lege a învăţământului, adoptată de Rada Supremă de la Kiev pe data de 5 septembrie 2017. Potrivit liderului ucrainean, adoptarea acestei legi va permite implementarea unei reforme profunde în domeniul învățământului şi va crește competitivitatea generației tinere pe piața forței de muncă. Președintele Petro Poroşenko a mai menționat că noua lege sporește rolul utilizării limbii ucrainene în procesul de învățământ, însă a evidenţiat, totodată, importanța respectării drepturilor minorităților naționale în cadrul procesului educaţional. „Ucraina a demonstrat și va demonstra în continuare o atitudine față de minoritățile naționale care corespunde obligațiilor noastre internaționale, este în concordanță cu standardele europene şi este un model pentru țările vecine” – a subliniat Poroşenko. Amintim că românii şi maghiarii din Ucraina au cerut preşedintelui Petro Poroşenko să nu promulge noua Lege a educaţiei, acuzând că aceasta îngrădeşte drepturilor minorităţilor naţionale la învăţământ în limba maternă. România şi Ungaria, de asemenea, au protestat faţă de adoptarea acestei legi de către Parlamentul ucrainean, iar preşedintele român, Klaus Iohannis, şi-a amânat vizita pe care urma să o efectueze în Ucraina în cursul lunii octombrie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img