UE pune presiune pe Italia să-și schimbe bugetul

0
30

Italia trebuie să realizeze „corecţii substanţiale” proiectului său de buget pe 2019, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, pentru publicaţiile La Stampa (Italia) şi Handelsblatt (Germania), transmit Reuters și Agerpres.

Comisia Europeană ar putea să lanseze procedura disciplinară împotriva Italiei din cauza nivelului datoriei şi al deficitului înainte de Crăciun, probabil pe 19 decembrie, a precizat Handelsblatt, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Guvernul de la Roma a stabilit o ţintă de deficit de 2,4% din PIB anul viitor pentru a-şi putea respecta promisiunile din campania electorală vizând reducerea vârstei de pensionare, asigurarea unui venit universal şi unele reduceri de taxe. Întrebat dacă reducerea ţintei de deficit cu 0,2% va fi suficientă, Dombrovskis a declarat pentru La Stampa: „Cu certitudine nu pare să fie”.

Oficialul a explicat că deja planurile bugetare ale Executivului afectează economia din cauza creşterii randamentelor obligaţiunilor guvernamentale italiene.

„Aceste evoluţii economice afectează şi sistemul bancar”, a avertizat vicepreşedintele Comisiei Europene.

Italia vrea un dialog cu Comisia Europeană pentru a rezolva disputa privind nivelul datoriei şi al deficitului în 2019, dar Guvernul nu va trăda promisiunile din campania electorală, a afirmat miercuri vicepremierul Luigi Di Maio.

„Trebuie să vorbim cu UE să găsim o soluţie, dar nu putem trăda promisiunile pe care le-am făcut, altfel vom ajunge la fel ca toate celelalte guverne”, a afirmat Di Maio.

Conform unor surse din UE şi a unui document consultat de Reuters, delegaţii guvernelor UE ar urma să sprijine joi procedura disciplinară lansată de Comisia Europeană împotriva Italiei.