ALDE, atac dur la Teodorovici: Ne-a făcut de râs în UE

0
144

Vicepreşedinte ALDE Toma Petcu spune că a considera limitarea dreptului de a lucra o soluţie pentru orice este o gravă eroare, care încalcă drepturile cetăţenilor, făcând referire la declaraţiile lui Eugen Teodorovici privind limitarea accesului la muncă în statele UE, transmite Mediafax.

„Declaraţia, sau mai bine zis propunerea ministrului Teodorovici, de a limita dreptul de a lucra într-o ţară, respectiv să se poată face doar pe o anumită perioadă, este surprinzătoare şi în acelaşi timp îngrijorătoare. În toată experienţa mea ca om politic nu am mai auzit ca o asemenea măsură să fie propusă de o altă ţară europeană, de vreun alt ministru de finanţe european. Este o noutate, dar una negativă”, spune Toma Petcu, fost ministru al Energiei.

„A considera varianta limitării dreptului de a lucra al cetăţenilor ca fiind o soluţie pentru orice fel de problemă reprezintă o gravă eroare, fiind o încălcare a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, dar şi a principiilor liberale. Propunerea ministrului de Finanţe ar duce la limitarea libertăţii de mişcare a cetăţenilor la nivelul Uniunii Europene, un drept pe care românii l-au câştigat odată cu aderarea la UE, după o lungă perioadă de aşteptare.

Ca partid liberal, ALDE nu poate fi de acord cu o propunere care încalcă principiile fundamentale ale liberalismului şi ale Uniunii Europene. Dreptul de a munci în cadrul Uniunii Europene, de care beneficiază toţi cetăţenii statelor membre, este fundamental pentru coeziunea şi soliditatea Uniunii în sine. Nu putem fi de acord cu o propunere care este mai degrabă o aberaţie ce ne întoarce cu zeci de ani în urmă. Trebuie să căutăm modalităţi prin care să evoluăm, nu să involuăm. A fi parte din Uniunea Europeană înseamnă progres, nu regres, iar respectarea principiilor UE este un lucru fundamental pentru orice stat. Problema deficitului de forţă de muncă în România este o problemă reală, dar ea nu se rezolvă prin limitarea drepturilor obţinute prin calitatea de membru al Uniunii Europene. Sunt măsuri guvernamentale care se pot lua, programe care pot fi create. (…) nu putem să fim de acord cu revenirea la perioada comunistă, atunci când doar în gând visam la libertatea de mişcare. Din păcate, ministrul de Finanţe a reuşit să ne facă de râs în Uniunea Europeană cu propunerea sa, pentru că această idee a sa a fost discutată cu alţi miniştri de finanţe din statele membre”, a mai spus Toma Petcu.