Pentru Bloomberg, Europa are în sfârșit motivul pentru a contesta dolarul. Cu tot mai multe companii europene care au fugit din Iran ca urmare a sancțiunilor americane, ar putea fi tentant pentru Washington să submineze și eforturile Europei de a salva acordul nuclear cu Iranul. Ar fi mai bine să reziste ispitei. Un nou plan al Germaniei, al Franței, al Marii Britanii, al Chinei și al Rusiei de a crea o infrastructură financiară specială pentru a lucra cu Iranul ar putea fi o provocare credibilă la adresa dominației globale a dolarului.
Reuters observă, într-o analiză pe acest subiect, că Statele Unite ale Americii presează pentru eliminarea Iranului din rețeaua globală de plată SWIFT, găzduită de Belgia, care facilitează cea mai mare parte a tranzacțiilor monetare transfrontaliere din lume. Asta s-a întâmplat și în 2012, înainte de acordul nuclear.
Deși Statele Unite nu dețin o majoritate în consiliul de administrație al SWIFT, Trump ar putea amenința să sancționeze bancherii care lucrează acolo, cred surse diplomatice. Europa speră însă că, luând această măsură, va convinge Republica Islamică să respecte termenii Acordului nuclear și să evite orice escaladare.
Europenii ar trebui să-l sprijine pe Trump, consideră însă cotidianul britanic The Daily Telegraph: „Marea Britanie ar avea multe de pierdut în cazul în care răspândirea influenței dăunătoare a Iranului nu este limitată. (…) Așa cum au arătat acțiunile sale în Siria și în alte părți, ayatollahii sunt interesați doar de a semăna discordie, nu armonie. Cea mai bună modalitate pentru Marea Britanie și alte puteri europene de a le băga mințile-n cap este să-i ofere președintelui american sprijinul lor neechivoc„.