8 C
București
luni, noiembrie 29, 2021
AcasăAnalizeUE cedează în fața Poloniei

UE cedează în fața Poloniei

-

Liderii europeni au jucat joi seară cartea destinderii cu Polonia, în conflict cu Bruxellesul privind independenţa justiţiei şi primatul dreptului european, rezervându-şi, în acelaşi timp, posibilitatea de a lua măsuri ulterior, comentează France Presse conform Agerpres.

CITEȘTE ȘI: Merkel a terminat-o cu statul de drept: Dacă priviţi istoria Poloniei este foarte de înţeles că problema definirii identităţii lor naţionale joacă un mare rol

Criza energetică, care ameninţă să deraieze relansarea economică, a făcut mai devreme obiectul unor dezbateri intense între cei 27 reuniţi la summit, după ce Praga şi Budapesta au pus sub semnul întrebării piaţa europeană a carbonului, principalul instrument al UE pentru schimbările climatice.

„Comisia continuă să pregătească dosarele în cadrul acestei proceduri. Este dificil să se accelereze mai mult, dar momentul adevărului se apropie”, a comentat o sursă diplomatică.

CITEȘTE ȘI: Minerii polonezi protestează la Curtea de Justiție a UE din Luxembourg: „Nu vom permite UE să ne închidă minele aşa cum a făcut cu oţelăriile şi şantierele noastre navale”

Mai multe capitale consideră de neconceput aprobarea planului polonez de relansare economică în valoare de 36 de miliarde de euro, blocat în prezent de Comisia care solicită garanţii privind independenţa judiciară.

Varşovia este în conflict cu Bruxellesul de mai mulţi ani din cauza reformelor judiciare întreprinse de partidul conservator naţionalist la putere (PiS), acuzat de subminarea independenţei judecătorilor.

CITEȘTE ȘI: Cum s-a îngropat la cina UE de la Bruxelles sancționarea Poloniei spre disperarea premierului olandez care vroia tăierea fondurilor europene

Tensiunile au sporit după decizia din 7 octombrie a Curţii Constituţionale poloneze, care a declarat anumite articole din tratatele europene incompatibile cu Constituţia naţională. O hotărâre denunţată de Bruxelles ca un atac fără precedent la adresa primatului dreptului european şi competenţei Curţii de Justiţie a UE.

Varşovia poate conta pe sprijinul Budapestei: „Există o vânătoare de vrăjitoare în Europa împotriva Poloniei, polonezii au dreptate”, a declarat suveranistul Viktor Orban, criticat şi el în mod regulat de Bruxelles în privinţa statului de drept.

Premierul olandez, Mark Rutte, s-a pronunţat pentru fermitate la sosirea sa la Bruxelles, considerând că independenţa sistemului judiciar „nu este negociabilă”. „Polonia trebuie să ia foarte în serios ameninţările cu sancţiuni financiare”, a adăugat omologul său austriac, Alexander Schallenberg.

„Nu vom acţiona sub presiunea şantajului, (dar) suntem pregătiţi pentru dialog”, a replicat şeful guvernului polonez, Mateusz Morawiecki, la finalul unei întrevederi cu preşedintele francez, Emmanuel Macron.

Germania a dorit să evite o „confruntare” cu Varşovia. „Litigiile în cascadă în faţa Curţii de Justiţie a UE nu sunt o soluţie pentru statul de drept”, a avertizat cancelarul Angela Merkel.

- Advertisment -
[td_block_1 custom_title="Must Read" limit="4" f_header_font_transform="uppercase" ajax_pagination="next_prev" category_id="" sort="" category_ids="10,9" offset="2"]