spot_img
5.8 C
București
marți, noiembrie 5, 2024
AcasăExterneUE a rămas în urmă cu tehnologiile de înalt nivel: Un pitic...

UE a rămas în urmă cu tehnologiile de înalt nivel: Un pitic al inteligenței artificiale

-

- Reclama -

Liderii europeni ar putea decide, la summitul de la Tallin, din 29 septembrie schimbarea modului de impozitare a giganților internetului. Însă aceasta va rezolva și problema rămânerii în urmă a europenilor pe terenul înaltelor tehnologii?, transmite RFI. 

- Reclama -

După cum atrage atenția publicația franceză Le Point, Europa rămâne un pitic al inteligenței artificiale.  Iar Vechiul Continent trebuie să găsească echilibrul necesar între impozitare și nevoia de a căpăta o mai mare greutate în acest univers.

- Advertisement -

Ideea este de a impozita cifra de afaceri și nu profitul declarat. E adevărat, astăzi, pierderea estimată pentru Europa este importantă: 5,4 miliarde de euro. Dar răspunsul european trebuie să implice, de asemenea, o strategie industrială reală și posibilitatea de a crea campioni IT pe teritoriul nostru.

Pentru moment, giganții Internetului, precum Google, Apple, Facebook, Amazon (așa-numita GAFA), precum și Microsoft, Alibaba sau Tencent sunt cu un mare pas înainte față de Europa.

- Advertisement -

Într-un raport publicat în mai 2017, pe baza numărului de referințe de cercetare referitoare la inteligența artificială, prima țară din Uniune, Germania, este doar a cincea în clasamentul mondial,  dominat de China și Statele Unite. Franța este a opta, în spatele Indiei.

Dar, în timp ce inteligența artificială schimbă deja jocul în industria auto, medicină, finanțe sau chiar în cucerirea spațială, Europa nu poate lipsi de la acest Eldorado, scrie Le Point.

În Belgia, Le Soir susține că este timpul să reformăm sistemul fiscal european:

Provocarea se află la nivelul Europei. Faptul că GAFA și alții au simplificat viețile multora dintre noi, și asta, la un cost redus, nu poate justifica în vreun fel sustragerea lor de la impozitare. Însă constatarea inechității nu este, din păcate, suficientă pentru a o eradica. Avem nevoie de o revizuire completă a sistemelor noastre fiscale, care nu sunt adaptate activității acestor companii virtuale. În joc e chiar credibilitatea Europei”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img