UDMR vrea ca maghiara să devină limbă oficială în zonele unde sunt majoritari

0
27

Reprezentan’ii UDMR au lansat programul electoral ” Transilvania, viitorul pentru noi toţi!”, în 10 puncte,  prin care se dorește ca limba maghiară să devină limbă oficială în zonele în care etnicii sunt majoritari.

De asemenea, Kelemen Hunor a susținut că pe viitor generația tânără maghiară trebuie să se simtă ca acasă în Transilvania.

”Noi, candidaţii UDMR Mureş pentru Senat şi Camera Deputaţilor, începând din 11 decembrie 2016, ne angajăm să punem în favoarea intereselor comunităţii maghiare cunoştinţele şi întreaga noastră experienţă profesională, energia şi puterea de muncă. Ne vom implica activ în procesul de elaborare legislativă pentru a asigura comunităţii maghiare un viitor sigur în judeţul Mureş, în Transilvania. Aici, la noi acasă, apărarea intereselor comunităţii maghiare reprezintă de 27 de ani o valoare în sine, pe care noi dorim să o menţinem drept singurul instrument eficient în vederea dezvoltării comunităţii noastre”, se arată în document, notează Agepres.

Între cele zece puncte se arată că se doreşte ca limba maghiară să devină limbă oficială în zonele în care populaţia maghiară este majoritară şi să poată fi folosită în administraţiile localităţilor în care ponderea populaţiei minoritare este de cel puţin 10%.
De asemenea, se subliniază că învăţământul în limba maternă este un drept constituţional, şi că se doreşte reprezentarea proporţională a maghiarilor în funcţiile de conducere ale instituţiilor publice.